Copil Iubit la Bord

Polițiștii Serviciului Rutier Cluj au oprit, marți, și verificat în trafic 20 de mașini și au dat 9 avertismente verbale șoferilor care nu respectau prevederile legale în ceea ce privește modul corect de transport al copiilor în autovehicule. Acțiunea face parte din faza a doua a proiectului „Copil Iubit la Bord”, prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca, oraș PILOT în acest program

Sub sloganul ”E nevoie de un sat să crești un copil, e nevoie de o comunitate să îl protejezi”, în cadrul proiectului „Copil Iubit la Bord” a fost lansată campania „Punem împreună centura de siguranță micilor pasageri!”. Primele acțiuni din cadrul campaniei sunt cele de verificare în trafic, desfășurate de polițiștii rutieri, precum și o serie de dezbateri live, inițiate pe pagina de Facebook „Copil Iubit la Bord”.

Inițiatorii programului își doresc ca, în a această a doua etapă a proiectului, să colaboreze cu cât mai mulți actori sociali implicați în mod direct în asigurarea condițiilor și a climatului necesar asigurării corespunzătoare a copiilor în mașini. Scopul este de a crește nivelul de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri, precum și cel de informare cu privire la utilizarea corectă a sistemelor, dar și de a reduce numărul de decese și accidentări grave în rândul copiilor pasageri.

„Atunci când decidem să aducem copii pe lume, siguranța lor devine o prioritate. Iar aceasta ar trebui să fie o preocupare permanentă, fie că pornim la un drum lung sau unul ceva mai scurt, de strictă necesitate. Copiii sunt cea mai de preț comoară a părinților, iar primul pas pe care trebuie să îl facem pentru siguranța lor în trafic este să ne informăm. Vestea bună adusă de acest proiect este că nu mai suntem singuri în rolul de protectori ai copiilor. Avem alături de noi profesioniștii care au misiunea ca orice deplasare a noastră, cu mașina, să fie o experiență fericită: de la agentul de poliție din trafic, la mecanic și asiguratorul auto, de la echipa de intervenție rapidă, la medicii de urgență și pompieri. În această etapă a proiectului, cu toții vor strânge rândurile pentru a ne ajuta să ne protejăm copiii, la fiecare drum cu mașina”, spune directorul proiectului ”Copil Iubit la Bord”, Ramona Brad.

În cadrul acestei etape a proiectului, un număr semnificativ de ofițeri de poliție din cadrul IPJ Cluj vor beneficia de traininguri oferite de specialiști în domeniul siguranței auto, astfel încât să poată identifica în mod corect modul în care sunt transportați copiii în mașini.

„Ca polițiști, suntem obligați să informăm populația asupra riscurilor la care expun copiii în momentul în care nu îi transportă în scaune auto. Copiii sunt imprevizibili, nu pot percepe pericolul acțiunilor lor imediate. Însă, în momentul în care, prin joc, îi învățăm, ei devin mult mai conștienți. Cu părinții, de asemenea, sunt seminarii, sunt întâlniri, tocmai pentru a-i informa care sunt riscurile la care îi expun pe copii”, declară comisar șef Gina Pop, de la Biroul de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj.

Despre cum avem grijă de sănătatea și siguranța copiilor și, mai ales, cum putem contribui toți, la nivel de societate, ca să-i protejăm, atunci când plecăm la drum, vor vorbi invitații unei dezbateri LIVE, pe Facebook, moderată de Ana Măiță, activist pentru siguranța copiilor pentru Fundația „Crucea Albă”. Emisiunea va fi bilunară, miercurea, de la ora 18:30 și va fi difuzată simultan pe cinci canale de Facebook: „Copil Iubit la Bord”, Fundația ”Crucea Albă”, „Mame pentru Mame”, Ana Măiță și Ana Maita.

***

„Copil Iubit la Bord” este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială, cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii.

Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor este susținută de Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross & Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundația „Crucea Albă” și realizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut