Construcție romană cu dimensiuni considerabile, descoperită la Turda

Ruinele unei construcții romane cu dimensiuni considerabile, a cărei destinație nu a putut fi încă stabilită, au fost descoperite, joi, pe strada Panait Cerna din Turda de arheologi de la muzeul de istorie din localitate. Săpăturile arheologice au loc în contextul realizării proiectului de reabilitare a sistemului de apă potabilă și canalizare menajeră din zonă.

„Zidurile dinspre S-SV și N-NE ale construcției descoperite într-o primă etapă au fost parțial distruse în perioada introducerii conductei magistrale de apă potabilă din anul 1986. Structurile zidite identificate, cu o lățime de aproape 1 m, au fost dezvelite pe porțiunea păstrată doar cât a permis săpătura pentru introducerea noii conducte de apă. Într-o a doua etapă, a fost surprins de asemenea un zid de compartimentare al construcției pe întreaga sa lungime. Zidul construit din piatră spartă de carieră de mărime mică și mijlocie, s-a păstrat extrem de bine pe o înălțime de 1,60 m, până la talpa fundației (-2,20 m de la nivelul actual de călcare).

La un moment dat, cel mai probabil în urma unui incendiu, identificat arheologic printr-un nivel consistent de arsură (piatră afumată, sticlă și ceramică vitrifiată), clădirea și-a încetat existența. Această descoperire arheologică completează șirul construcțiilor identificate pe strada Panait Cerna în cursul lucrărilor începute anul trecut și aduce noi dovezi despre structurile zidite nevăzute ale orașului roman Potaissa”, a anunțat Muzeul de Istorie din Turda.

Recent, arheologii turdeni au descoperit tot pe strada Panait Cerna (la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu) mai multe construcții din perioada medievală, distruse cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, la cea de-a doua invazie mongolă (1285).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut