Consiliul Local Florești a spus „pas” proiectului privind „Muzeul identităților și conflictelor transilvănene”

Consilierii locali din Florești, reuniți, joi, în ședință ordinară joi, au respins proiectul de hotărâre ce viza înființarea Galeriei de Istorie a Transilvaniei, o extensie a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei prezentată inițial sub numele de „Muzeul identităților și conflictelor transilvănene”.

Practic, aleșii locali floreșteni trebuiau să-și dea acordul pentru trecerea suprafeței de teren de 15.583 mp din domeniul public al comunei Florești în domeniul public al statului în vederea dării în administrarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Acest transfer de proprietate era necesar pentru realizarea unui complex muzeal care să prezinte în format fizic și digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacțiune și conviețuire. Proiectul este prevăzut în Planul Național de Reziliență și Redresare, fiind gândit ca extindere a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Investiția a fost estimată la 15 milioane de euro și urma să fie asigurată prin PNRR.

„Se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, și dezvoltarea unui centru al comunității în vederea păstrării și dezvoltării identităților, pentru o mai bună cunoaștere a istoriei comune. Zona în care va fi construit obiectivul se află în apropiere de orașul Cluj, în cea mai mare comună din România, Florești. Suprafața pusă la dispoziție de Consiliul Local (CL) Florești este de 12000 mp, aproximativ 30 de procente fiind ocupat de amprenta viitoarei construcții (c. 3000 mp). Aceasta va avea un total de 8000 mp, desfășurați pe trei niveluri cu dimensiuni variabile. Zonele adiacente vor fi ocupate de căi de acces, parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale. În afară de suprafețele aminite CL mai dispune în zonă de câteva hectare de teren, având în plan dezvoltarea acolo de activități cultural, sportive și educative. În apropiere de obiectiv va fi amenajată din fondurile CL Florești o parcare de mai mari dimensiuni. Accesul în această zonă este facil, ajungând până în apropiere inclusiv mijloacele de transport în comun, iar rețelele tehnico edilitare (apă, canal, curent, gaz etc.) sunt în imediata vecinătate a parcelei destinate construirii obiectivului”, se aratî în PNRR. Costurile totale ale construcției sunt estimate de 1500 €/mp, cu un total de 15.000.000 € fără TVA (proiectare + execuție lucrări+dotări), din care 12.000.000 € fără TVA destinați proiectării și execuției, iar 3.000.000 € fără TVA dotărilor.

Pentru a fi adoptat, proiectul de hotărâre avea nevoie de votul a două treimi din membrii deliberativului local.

Proiectul însă a fost respins după ce 12 consilieri au votat pentru iar șase au ales să voteze împotrivă, nefiind obținute două treimi din voturi.

Directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu a spus că ce s-a întâmplat în deliberativul local din Florești „e foarte grav”, precizând că va face demersuri pentru ca aleșii locali care au votat împotrivă să-și justifice votul. „Se blochează unul dintre cele mai mari proiecte din domeniul culturii și nu știu care este justificarea. O să facem adrese la toate instituțiile să vedem ce se poate face pentru a debloca situația”, a spus Felix Marcu. El a menționat că instituția pe care o conduce a făcut deja demersuri pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar implementării acestui proiect.

Precizăm că anul trecut, în contextul prezentării proiectelor pentru PNRR, propunerea de înființare la Florești a unui muzeu al conflictelor transilvănene a atras critici din partea istoricilor și a unora dintre oamenii politici.

 

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut