Ideea unui muzeu al identităților și conflictelor transilvănene, contestată

La Florești ar urma să se înființeze un complex muzeal care să prezinte în format fizic și digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire. Proiectul este prevăzut în Planul Național de Reziliență și Redresare, fiind gândit ca extindere a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Ideea unui astfel de muzeu nu este, însă, văzută cu ochi buni de către unii reprezentanți ai opoziției clujene, care atrag atentia că este total nepotrivit pentru Cluj.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, consideră că într-o Europă în care suntem în căutarea lucrurilor și a valorilor care ne unesc, nu trebuie scoase în evidență, chiar exacerbate diviziunile și momentele de confruntare.

„Faptul ca printre proiectele propuse spre finanțare în cadrul PNRR, regăsim un proiect cultural clujean ar trebui sa constituie un act pozitiv, de maturitate administrativă a actualei guvernări. Din păcate, tematica proiectului este departe de ce a însemnat Transilvania, istoric vorbind, ca spațiu al conviețuirii interetnice și interconfesionale și nicidecum al conflictelor. Într-o Europă în care suntem în căutarea lucrurilor și a valorilor care ne unesc, nu credem că trebuie scoase în evidență, chiar exacerbate diviziunile și momentele de confruntare. Mai mult de atât, nu consideram ca e necesară înființarea de instituții culturale în această speță, care să prezinte și sa întrețină astfel de abordări contrare principiilor UE”, a declarat Alexandru Cordoș.

Coordonatorul ProRomânia Cluj, Remus Lăpușan, nu se împotrivește unui asemenea muzeu, dar atrage atenția că Floreștiul se confruntă cu multe probleme.

„Comunei Florești îi lipsea tichia de mărgăritar…Nu am nimic împotriva muzeului, deși public au fost putine informații expuse, dezbatere inexistentă , oricum cred ca ar trebui construit intr-o zonă mai puțin aglomerată. Blocuri peste blocuri, trafic aglomerat, spital regional …unde va ajunge standardul de viață din Florești? Ar trebui locuri de muncă în Florești, școală – ca să rămână populația in Florești să nu facă toată ziua naveta la Cluj. Mă șteptam să existe o viziune – un plan prin care să se transforme Floreștiul din dormitorul Cluj-Napoca într o comunitate modernă . Au fost doar interese imobiliare – nu s- a gândit nimeni la comunitate, exemplificăm cu zona Donath unde nu există descărcare pentru trafic, nimic, dar facem blocuri – impacteaza și asupra cartierului Grigorescu și extind disconfortul și in Cluj Napoca”, a afirmat Remus Lăpușan.

Ce se prevede în PNNR

Conform documentului, se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, și dezvoltarea unui centru al comunității în vederea păstrării și dezvoltării identităților, pentru o mai bună cunoaștere a istoriei comune. Zona în care va fi construit obiectivul se află în apropiere de orașul Cluj, în cea mai mare comună din România, Florești. Suprafața pusă la dispoziție de Consiliul Local (CL) Florești este de 12000 mp, aproximativ 30 de procente fiind ocupat de amprenta viitoarei construcții (c. 3000 mp). Aceasta va avea un total de 8000 mp, desfășurați pe trei niveluri cu dimensiuni variabile. Zonele adiacente vor fi ocupate de căi de acces, parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale. În afară de suprafețele aminite CL mai dispune în zonă de câteva hectare de teren, având în plan dezvoltarea acolo de activități cultural, sportive și educative. În apropiere de obiectiv va fi amenajată din fondurile CL Florești o parcare de mai mari dimensiuni. Accesul în această zonă este facil, ajungând până în apropiere inclusiv mijloacele de transport în comun, iar rețelele tehnico edilitare (apă, canal, curent, gaz etc.) sunt în imediata vecinătate a parcelei destinate construirii obiectivului. Consturile totale ale construcției sunt estimate de 1500 €/mp, cu un total de 15.000.000 € fără TVA (proiectare + execuție lucrări+dotări), din care 12.000.000 € fără TVA destinați proiectării și execuției, iar 3.000.000 € fără TVA dotărilor.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut