Conferințele Academiei Române: Prof. univ. Luisa Flonta – Cum auzim muzica și de ce ne place ea?

Seria conferințelor CONEXIUNI ale Academiei Române continuă cu expunerea prof. Maria-Luisa Flonta, care tratează modul în care percepem și decodificăm undele sonore ce alcătuiesc un fond muzical. Astfel, o creație muzicală ne declanșează o stare de plăcere sau de insatisfacție, în funcție de cât de mult ne identificăm cu forma și cu mesajul sonor.

„Structurată în două părți, conferința „Cum auzim muzica și de ce ne place ea?“ pune accent pe studiile medicale și pe experimente perceptive, demonstrând faptul că există o strânsă legătură între caracteristicile sunetelor și calitatea senzației percepute. Prezentarea ne facilitează înțelegerea modului fiziologic în care se formează senzațiile și percepțiile sunetului, care stau la baza procesării cerebrale și a receptării creațiilor muzicale, implicând propagarea sunetelor în spațiul auricular, traseul informației auditive, formarea impulsurilor nervoase și decodarea la nivel cerebral. Conferința prof. univ. Luisa Flonta este un bun prilej pentru public de a se familiariza cu subiectele de cercetare specifice neuroștiințelor, demonstrând că simplele senzații auditive sunt punctul de pornire a emoțiilor estetice și a predicțiilor muzicale” – informează Academia Română.

Maria-Luisa Flonta, membru corespondent al Academiei Române, este doctor în biologie, specialist în fiziologie și neurobiologie, cadru didactic la Facultatea de Biologie a Universității din București. Între anii 1971-1974 a efectuat un stagiu de pregătire la Institut für Diabetesforschung din München, ca bursieră a Fundației „Alexander von Humboldt“, efectuând cercetări privitoare la mecanismele celulare generatoare ale diabetului. A evidențiat în premieră, prin imunohistochimie, receptorul pentru insulină localizat pe adipocite. După 1975, studiile sale s-au focalizat asupra investigării canalelor ionice și rolului lor în transportul transepitelial, în termorecepție și nocicepție. În 1995 a inițiat Masteratul de Neurobiologie în cadrul Universității din București, iar patru ani mai târziu programul educațional s-a extins, înființându-se Centrul de Cercetare în Neurobiologie și Fiziologie Moleculară, pe care îl coordonează. În 2011 a fost distinsă cu premiul „Nicolae Simionescu“ al Academiei Române.

***

„Conexiuni“ – Conferințele Academiei Române constituie „un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală”. Conferințele – gândite cu un grad sporit de accesibilitate și destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică – sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de „a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ”.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut