Conferință despre nașterea unei cărți: „Silviu Dragomir și monografia despre Avram Iancu: etape istorice și implicații ideologice”

Luni, 13 martie, se desfășoară conferința „Silviu Dragomir și monografia despre Avram Iancu: etape istorice și implicații ideologice”, susținută de prof. Sorin Șipoș cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la nașterea istoricului.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 17, în Sala „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Vor susține alocuțiuni: Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Mircea Popa, Vasile Pușcaș, Vasile G. Dâncu.
„Silviu Dragomir nu a făcut decât să sintetizeze, pe baza unui imens material documentar, a unei bibliografii aproape exhaustive, dar și a tradiției orale, imaginea unui Avram Iancu providențial. Monografia lui a contribuit în mod decisiv la impunerea și în mediile științifice a mitului eroului național din Apuseni, astfel că niciun specialist al revoluției pașoptiste din Transilvania nu mai poate ocoli această lucrare. Format în ambianța cercetărilor de medievistică, istoricul Silviu Dragomir a reconstituit faptele pe baza informațiilor din documentele vremii, prezentându-le într-o înlănțuire logică și cronologică. Bun cunoscător al realităților din secolul al XVIII-lea, istoricul a identificat cauzele adânci, de ordin social și național, care i-au determinat pe români să participe la revoluție. A încercat să privească revoluția, pe conducătorii ei, în contextul epocii, cu calitățile și slăbiciunile lor, pentru a reda evenimentele așa cum s-au întâmplat. A demonstrat până la finalul carierei un atașament necondiționat atât pentru metoda critică în cercetarea trecutului, cât și în favoarea dezideratului potrivit căruia știința istorică trebuie să fie, în primul rând, în slujba adevărului. A încercat și în anii comunismului să scrie o istorie necosmetizată, sustrasă ingerințelor ideologiei politice a vremii. Gândul nostru este de a prezenta cititorului adevărata viziune și judecată a lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu, pentru ca istoricul să rămână în memoria colectivă așa cum a fost el în realitate”. (Ioan Bolovan, Sorin Șipoș)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut