„Condamnați” să renunțe la facultate

Elevii care nu vor trece triajul epidemiologic sunt „condamnați” să renunțe la facultatea pe care vor să o urmeze, atrage atenția Consiliul Național al Elevilor, care, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, reacționează cu privire la declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis, în contextul examenelor naționale, informează AGERPRES.

”Atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze. În cursul zilei de miercuri, reprezentanții elevilor și părinților au susținut, în cadrul unui dialog cu Ministerul Educației și Cercetării, ca elevii înscriși la examenul de Bacalaureat să poată susține probele de examen după o procedură separată, într-o sală izolată și cu subiecte de rezervă, însă acest plan a fost demontat fără o consultare a reprezentanților elevilor și părinților”, precizează CNE.

Potrivit sursei citate, implementarea acestei măsuri ar produce efecte dezastruoase pentru parcursul educațional al viitorilor studenți, fiind o măsură care „încalcă principiul egalității de șanse”.

„Universitățile, atât cele de pe plan național, cât și cele din planul internațional, organizează procesul de admitere în lunile iulie – august, fapt care ne demonstrează că elevii care au peste 37,3 grade temperatură vor fi trimiși direct acasă și privați de dreptul de a urma facultatea pentru care s-au pregătit. Înțelegem necesitatea unor măsuri riguroase, care să vizeze interesul superior al elevului și somăm Administrația Prezidențială și Guvernul României să identifice o strategie alternativă prin care elevii care au temperatura peste 37,3 grade (acest lucru putând fi cauzat inclusiv de menstruație sau de stres) să poată susțină examenul de Bacalaureat în condiții igienico-sanitare corespunzătoare”, menționează Consiliul Național al Elevilor.

O soluție propusă în acest sens este susținerea examenului de Bacalaureat într-o sală separată, izolată, sau, respectiv, susținerea probelor aferente examenului în aceeași perioadă în care va avea loc și cea de-a doua sesiune a Evaluării Naționale.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul în care parcursul educațional al elevilor, viitorilor studenți, va fi afectat de această măsură și asigurăm elevii și părinții pe care îi reprezentăm că ne vom orienta demersurile către garantarea dreptului către o admitere în învățământul superior care să nu prejudicieze nici măcar un elev”, susțin reprezentanții elevilor.

Articole din aceeasi categorie