Concursul internațional George Enescu. Laureații români ai concursului: Adela Liculescu, Valentin Șerban, Ștefan Cazacu

Concursul s-a erminat, ediția 2020-2021 adunând la start concurenți nu numai numeroși, ci și buni, misiuni îngreunate ale celor patru jurii de concurs. Să cunoaștem laureații…

Pian

Premiul 1 i-a revenit tinerei Yeon-Min Park (Coreea de Sud), interpretă în finală, a Concertului nr 3 în re minor op 30 de Rahmaninov. Plusul vine și din Mențiunea Specială pentru cea mai bună interpretă a unei sonate enesciene.

Premiul 2: Adela Liculescu (n. 1993, Craiova), prezentă în finală cu pretențiosul Concert nr 1 în și bemol minor op 23 de Ceaikovski.

Este laureata multor competiții internaționale printre care Prix du Piano Bern, Brahms Internațional Competition, Yamaha Music Prize Austria, Bosendorfer Piano Competition Viena…Este invitata unor mari scene de concert, primite cu entuziasm de public și critica de specialitate.

Premiul 3: Marcin Wieczorek (Polonia), în finala dirijată de John Axelrod, cu nu mai puțin celebru Concert nr 1 în mi minor op 11 de Chopin

Din juriul finalei au făcut parte Dana Borșan, Cristina Ortiz, Hyyoung-Joon Chang, Peter Jablonsky, Andrei Pisarev, Roland Pontinen, Tang Zhe și Josu de Solaun.

Vioară

Juriul finalei-Remus Azoiței, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder, Krysztof Wegrzy, Koichiro Harada, Dmitry Sitkovetsky-a decis laureații următori: 1.Valentin Șerban (România; Concertul în re minor op 47 de Sibelius); 2. Tassilo Probst (Germania; Ceaikovski, Concertul în re major op 35) și premiul 3-Jaewan Wee (Coreea de Sud; Brahms, Concertul în re major op 77), concertele fiind dirijate de Wilson Hermanto.

Violoncel

Premiul 1 a revenit celei mai tinere laureate Enescu, mă refer la Jaemin Han (Coreea de Sud), la numai 15 ani! Ea a pregătir pentru finală Concertul nr 1 în mi bemol major op 107 de Sostakovici.

Premiul 3 a revenit violoncelistului Ștefan Cazacu (România; Dvorak, Concertul în și minor op 104), pe 2 fiind Sebastian Fritsch (Germania; Elgar, Concertul în mi minor op 85).

În juriu s-au aflat personalități de talia lui David Geringas, Leonid Gorohkov, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jerome Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi, Raphael Walfish.

Compoziție

Karlo Margetic, în vârstă de 33 de ani, din Noua Zeelandă, este câștigătorul Secțiunii de Compoziție a Concursului Enescu 2020, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată An Axe for the Frozen Sea”.

Youngjae Cho (30 ani) din Coreea de Sud a fost desemnată câștigător la categoria Muzică de Cameră, cu lucrareaShattered Surfaces”.

La secțiunea Compoziție s-a introdus un premiu nou, pentru Originalitate, în valoare de 5.000 euro. Acesta a fost câștigat de Marc Migó Cortés din Spania, în vârstă de 27 de ani, cu lucrarea 4 SONGS IN RED”.

În juriu s-au aflat Cornel Țăranu, Adrian Iorgulescu, Dan Dediu, Zygmunt Krauze, Tim Benjamin și Bernard Cavana.

Concursul George Enescu nu a fost lejer de organizat și nici de materializat, C19 grefând mult, amestec de online și face to face, misiuni grele pentru toate juriile. Misiuni de care s-au achitat cu brio.

Festivalul Enescu 2021 aduce la Cluj-Napoca, două momente muzicale și, sperăm noi, și câștigători ai concursurilor. O altă speranță de a-i vedea la lucru din nou, pe laureații români.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut