Copii abandonați în spitalele clujene

Abandonul copiilor în unităţile sanitare rămâne un fenomen social greu de combătut. În continuare sute de noi născuți și copii mici sunt părărsiți în maternităţi şi spitale.

Nici Clujul nu face excepție când vine vorba de abandonul celor mici.

Nu mai puțin de zece copii au fost abandonați anul trecut în maternitățile și spitalele clujene. La nivel național, numărul copiilor abandonați pe parcursul anului 2021 în unități medicale este de 388. Potrivit autorităților, față de 2014 numărul de copii lăsați în voia sorții prin materinrăți și spitale este cu 68 la sută mai mic.

Articolul 7 al Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului (UNCRC) stabileşte în mod clar că fiecare copil are “dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi a fi îngrijit de părinţii săi”. Atunci când un copil este abandonat, acest drept îi este încălcat.

Copiii nou născuţi şi copiii mici sunt cei care prezintă riscul cel mai mare de a fi abandonaţi. Acest lucru este îngrijorător deoarece un copil lipsit de o creştere stabilă în primii ani de viaţă poate prezenta dificultăţi din punct de vedere al dezvoltării emoţionale şi comportamentale. În ciuda importanţei înţelegerii dimensiunii, cauzelor şi consecinţelor abandonului copilului, există o lipsă distinctă de cercetare în acest domeniu. Astfel de studii de cercetare sunt esenţiale pentru a dezvolta efectiv programele de prevenire şi strategiile a căror ţintă este aceea de a proteja pe cei mai vulnerabili din societatea noastră.

Cauzele primare ale abandonului copilului s-au constatat a fi sărăcia sau dificultatea financiară, situația de părinte singur, depresia post-natală, lipsa unei educaţii sexuale sănătoase, slaba cunoaştere a planificării familiale, restricţii privind accesul la avort, copilul are vreo formă de handicap, sarcină rezultată ca urmare a violului, abuzului sau forţei exercitate de partener şi o lipsă a serviciilor şi resurselor pentru susţinerea părinţilor care au copii cu handicap.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut