Concert vocal-simfonic: Simfonia nr. 3 de Gustav Mahler

Publicul meloman clujean este invitat la un eveniment muzical de excepție ce va avea loc la Filarmonica din Cluj, în data de 23 februarie 2024, începând cu ora 19:00, la Colegiul Academic. Este un moment special în care Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” se vor uni pentru a vă oferi o experiență muzicală memorabilă sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Mezzosoprana Liza Kadelnik, corul de femei coordonat de maestrul Cornel Groza și corul de copii al Filarmonicii de Stat Transilvania, coordonat de Anca Mona Mariaș vor interpreta maiestoasa Simfonie nr. 3 compusă de Gustav Mahler.

Gustav Mahler – Simfonia nr. 3

Simfonia nr. 3 în re minor de Gustav Mahler este una dintre cele mai mari creații muzicale ale lumii. Completată în 1896, această lucrare impresionantă constă din șase mișcări, făcându-l pe Mahler unul dintre cei mai avangardiști și inovatori compozitori ai timpului său. Durata interpretării tipice variază între 95 și 110 minute, făcând simfonia sa cea mai lungă și complexă.

Lucrarea a fost votată într-un top realizat de BBC Music Magazine între cele mai importante 10 simfonii compuse vreodată. Fragmente din creația lui Mahler au fost interpretate în ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena (2004).

Gabriel Bebeșelea revine pe scena Filarmonice clujene

Gabriel Bebeșelea este Dirijorul Principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București și Directorul Artistic al ansamblului și festivalului Musica Ricercata. Bebeșelea se bucură de o carieră internațională vibrantă, fiind invitat al unor ansambluri de prestigiu precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Barcelona Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Singapore Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonică Națională din Rusia, Tonkunstler Orchestra, PKF-Prague Philharmonia, etc. Sezonul său 2023/24 debutează cu apariții la Festivalul „George Enescu” alături de Musica Ricercata și Lawrence Brownlee, și îl găsește conducând interpretări ale monumentalului „Gurrelieder” de Arnold Schoenberg. De asemenea, revine la Bochumer Symphoniker, Ulster Orchestra, Zagreb Philharmonic Orchestra și la Filarmonica de Stat „Transilvania”, al cărei Dirijor Principal a fost între 2016 și 2023. Un remarcabil dirijor de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Iași în 2011, devenind astfel cel mai tânăr Dirijor Principal din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

În sezoanele recente, a condus spectacole ale operelor „Mireasa Țarului” de Rimsky-Korsakov la Opera din Perm, „Il viaggio a Reims” de Rossini la Festivalul de Operă Rossini din Pesaro, „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea la Opera Națională din Timișoara (Capitala Culturală Europeană 2023), precum și o nouă producție a operei „Manon Lescaut” la Teatrul Național Sloven Maribor.

Mezzosoprana Liza Kadelnik

Mezzosoprana Liza Kadelnik a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 2005 (studii de licență), iar în 2007 a absolvit Stilistica interpretării vocale în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior artistic. În prezent este solistă în cadrul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Aceasta este, de asemenea, o prezență constantă pe scenele lirice din țară și de peste hotare, dar și o voce invitată frecvent în concerte vocal-simfonice.

În cariera sa de până acum, tânăra mezzosoprană a susținut concerte și a cântat atât în țară (Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Galați, Sibiu, Târgu Mureș), cât și în străinătate: Marea Britanie (Liverpool, Manchester, Coventry, Cardiff, Leicester, Brighton), Irlanda (Dublin, Cork, Limerick ), Germania (Witten, Stuttgart, Freiburg ), Austria (Linz ), Israel (Tel Aviv), Italia (Milano) , Elveția (Basel), etc.

Din repertoriul mezzosopranei fac parte roluri precum Carmen din opera cu același titlu de Bizet, Amneris (Aida), Santuzza (Cavaleria Rusticană), Principesa Eboli (Don Carlo), Azucena (Trubadurul), Berta (Bărbierul din Sevilla), Zita (Gianni Schicchi), și multe altele. În ceea ce privește repertoriul vocal-simfonic, Liza Kadelnik a abordat lucrări precum Stabat Mater (Pergolesi), Stabat Mater (Rossini), Requiem-ul lui Mozart, dar și cel al lui Verdi, Damnațiunea lui Faust (Berlioz), Petite messe solenelle (Rossini), Alexandr Nevski (Prokofiev) și Harmoniemesse (Haydn).

Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut