Paul Mann revine la pupitrul Filarmonicii clujene

Stagiunea 2022-2023 a Filarmonicii de Stat Transilvania continuă vineri, 20 ianuarie, ora 19, prin concertul simfonic sub conducerea dirijorului Paul Mann. Solista invitată a serii este Kira Frolu, care va evolua la pian acompaniată de Orchestra Filarmonicii clujene.

Programul muzical cuprinde următoarele lucrări: Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 2 în Si bemol major, op. 19 și Gustav Mahler – Simfonia nr. 1 în Re major.

Paul Mann

Unul dintre cei mai audiați dirijori la nivel mondial, Paul Mann s-a născut în Tyneside, Anglia și a absolvit Şcoala de Muzică Chetham și ulterior Universitatea York. A debutat ca pianist și mai apoi s-a afirmat în calitate de dirijor. În 1998 câștiga Concursul de dirijat Donatella Flick, care i-a deschis drumul spre succesul ce avea să vină un an mai târziu, când a fost numit Dirijor Asistent la London Symphony Orchestra.

Până în anul 2008, Paul Mann a activat ca Dirijor Principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca). Îl regăsim constant pe scenele din SUA conducând orchestre recunoscute (din Colorado, Oregon, New Mexico) şi spectacole ale companiei New York City Ballet. Dintre colaborări, amintim cele cu Orchestre National de Lille, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell’Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoţia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia.

În 1999, Mann s-a aflat la pupitru în cadrul concertului dedicat centenarului Duke Ellington cu OSL și Lincoln Center Jazz Orchestra, cu Wynton Marsalis.

Desigur, un succes important din cariera lui Paul Mann este strâns legat de colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formaţia rock Deep Purple, acestea susținând împreună două concerte la Royal Albert Hall.

Paul Mann a asigurat conducerea dirijorală cu ocazia diverselor prestații alături de orchestrele Filarmonicilor din Timișoara, Târgu Mureș, Oradea și Satu Mare și are deja o colaborare prolifică și cu Filarmonica de Stat „Transilvania”, dacă ne aducem aminte, de pildă, de amplul turneu de concerte cu Deep Purple şi orchestra clujeană, ne bucurăm că revine acum în fața publicului clujean.

Kira Frolu

Kira Frolu a început studiul muzical la vârsta de 6 ani. A urmat cursurile Colegiului Național de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti și ale Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, iar ulterior a absolvit The Purcell School din Londra, unde a studiat sub îndrumarea prof. William Fong. Actualmente, urmează cursurile masterale în cadrul Academiei Regale de Muzică din Londra, cu prof. Ian Fountain.

Kira Frolu este laureată a bursei „Moştenitorii României Muzicale”, ediția 2022, oferită de Radio România Muzical. Tânăra pianistă a putut fi urmărită evoluând pe scene importante din Europa, precum Wigmore Hall, Milton Court, St. Martin in the Fields și St. James Piccadilly din Londra, fabrica de piane Fazioli din Sacile (Italia), Sala Radio, Arcub sau Ateneul Român din București.

Dintre premiile naționale și internaționale aflate în palmaresul tinerei pianiste, amintim Premiul Publicului și Premiul orașului Fulda în cadrul concursului „Pianale” din Fulda, Germania (2019), premiile obținute la concursurile „Vladimir Krainev” din Ucraina și „Evangelia Tjarri” din Cipru.

Invitata din această săptămână a Filarmonicii clujene a performat alături de Orchestra Naţională de Cameră Radio, într-o colaborare cu Radio România Cultural, dar și de alte orchestre din țară sau din străinătate (Marea Britanie, Bulgaria, Ucraina, Polonia).

Cursurile de măiestrie la care a participat i-au prilejuit întâlnirea cu muzicieni de prestigiu precum Elisabeth Leonskaja, Natalia Trull, Stephen Kovacevich, Marios Papadopoulos, Grigory Gruzman, Dmitri Alexeev, Yong Hi Moon, Pascal Devoyon, Noriko Ogawa şi Bernd Goetzke.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut