Concert simfonic în cadrul Festivalul Internaţional „George Enescu”

Joi, 31 august 2023, de la ora 19.00, orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” invită publicul la o experiență muzicală desăvârșită, sub bagheta dirijorului de excepție, Jonathon Heyward.

Jonathon Heyward: Dirijorul pasional și inovator

Născut în Charleston, Carolina de Sud, Statele Unite, în 1992, Jonathon Heyward a redefinit arta dirijorală prin pasiunea sa profundă și abordarea inovatoare. Actualmente director artistic al celebrei Nordwestdeutsche Philharmonie și director muzical desemnat al Orchestrei Simfonice din Baltimore, Heyward a cucerit publicul cu abilitățile sale atât ca dirijor, cât și ca violoncelist.

Crescut în West Ashley, Carolina de Sud, într-o familie fără expunere la muzica clasică, Heyward și-a dezvoltat pasiunea pentru muzică într-un mediu neașteptat. După ce a fost inițial instruit ca violoncelist sub îndrumarea lui Timothy O’Malley, el a explorat și domeniul muzicii de cameră. Însă adevărata sa chemare a venit în 2009, când a avut ocazia de a conduce în public pentru prima dată, ca parte a Chamber Music Charleston’s Mozart In The South Festival Youth Orchestra.

Heyward și-a continuat formarea la Boston Conservatory, sub îndrumarea lui Andrew Altenbach, și și-a îmbogățit experiența ca asistent de conducere în cadrul departamentului de operă al conservatorului și la Boston Opera Collaborative.  Heyward a continuat să cucerească podiumurile, devenind primul dirijor de culoare numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Baltimore, și ulterior și al orchestrei asociate Festivalului Mostly Mozart, anunțată de Lincoln Center for the Performing Arts. Cu fiecare mișcare dirijorală, Heyward aduce în prim-plan inovația și diversitatea, inspirând audiențele din întreaga lume.

Andrei Gologan: eleganța și virtuozitatea pianistică

Născut în 1992 în Piatra Neamț, Andrei Gologan a dovedit de la o vârstă fragedă că este un pianist excepțional. Începând studiul pianului la doar cinci ani sub îndrumarea profesoarei Ada Chicu, Gologan a impresionat prin dedicația și pasiunea sa pentru muzică. La 16 ani, a fost acceptat la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg, unde a studiat cu distinsul profesor Pavel Gililov.

Ascensiunea sa a atins noi culmi în al doilea an de studiu, când a interpretat alături de Hans Gansch, prim-trompetistul renumitei Orchestre Filarmonice din Viena, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră din Salzburg. Aici, a oferit o interpretare magistrală a „Concertului nr. 1” de Dmitri Șostakovici, sub bagheta lui Wolfgang Redik. Andrei Gologan este laureat al Concursului de pian „Vladimir Horowitz” din Kiev și al „European Lions Club Piano Competition” din Istanbul, confirmându-și virtuozitatea și talentul incontestabil. Cu colaborări alături de nume sonore precum Sir Andras Schiff și Gabor Takács-Nagy, el a cucerit publicul prin eleganța și sensibilitatea interpretativă.

Concertul va conține creații semnate de compozitori renumiți. Programul cuprinde lucrări precum „Nymphea” de Doina Rotaru, „Concertul pentru pian, op. 13” de Benjamin Britten și „Simfonia nr. 1 în fa minor, op. 10” de Dmitri Șostakovici. Concertul marchează o colaborare specială cu Festivalul Internațional „George Enescu” și va avea loc, ca de obicei, în sala Auditorium Maximum.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut