Concert de orgă de Advent la Gherla

În cadrul manifestărilor religioase şi culturale prilejuite de marcarea Adventului din ajunul sărbătorilor de Crăciun în Biserica Romano-Catolică (Franciscană) din municipiul Gherla a avut loc un reuşit concert de orgă susţinut de profesoara de muzică din Cluj-Napoca, Csengeri Kostyák Zsuzsa.

Interpreta face parte dintr-o familie de muzicieni cunoscuţi. După absolvirea Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, şi-a terminat studiile de orgă şi clavecin la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” sub îndrumarea profesorilor Ursula Philippi şi Eric Türk. Şi-a continuat studiile de specialitate în Elveţia în cadrul Academiei de Muzică din Basel, unde şi-a efectuat practica ca şi organistă în Christkatolische Kirche din oraşul Möhlin.

După revenirea în ţară a lucrat timp de trei ani ca şi organistă a Parohiei Reformate nr. 11 din Cluj-Napoca, iar în prezent funcţionează ca profesoară de orgă şi de pian la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, exact locul unde şi-a început studiile şcolare. În ultimii ani a susţinut mai multe concerte de orgă în ţară şi peste hotare, fiind cunoscută şi apreciată pentru talentul ei şi arta interpretării. La Gherla s-a prezentat pentru prima dată în faţa publicului, care au primit-o cu multă căldură, frumoasa biserică reabilitată recent fiind arhiplină la acest adevărat regal muzical de la sfârşitul săptămânii trecute.

Oaspetele clujean a prezentat 9 piese muzicale ale compozitorilor Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Dietrich Buxtehude, Charles Wesley şi Pietro A. Yon. Având în vedere că ne găsim în preajma Crăciunului, majoritatea pieselor susţinute au fost inspirate din feeria celei mari sărbători creştineşti a omenirii. Cei prezenţi în lăcaşul de cult au avut ocazia să admire sensibilitatea piesei „Puer natus in Bethlehem” de Johann Sebastian Bach (1685-1750), interpretată magistral de artista clujeană, aplaudată cu simpatie de melomanii prezenţi la acest eveniment muzical de excepţie. Încă o dată am conştientizat că în mica urbe de pe Someş muzica cultă are mulţi adepţi şi chiar de aceea este nevoie de organizarea acestor concerte. Aşadar, felicitări gazdelor care au invitat-o pe Csengeri Kostyák Zsuzsa, înainte de sărbători gherlenii având parte de un frumos cadou muzical.

În anul 2022 la Gherla a mai susţinut concerte de orgă şi Molnár Árpád, dirijorul corurilor bisericilor romano-catolice şi armeneşti, animatorul muzicii sacre în localitate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut