Comunele clujene în care învață elevi ucraineni

În şcolile din Cluj au ales să învețe numeroși copii ucraineni în contextul continuării conflictului armat provocat de Rusia.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj la solicitarea ziarului Făclia,  243 de elevi și preșcolari ucraineni s-au înscris ca audienţi în şcolile și grădinițele clujene.

Ultimii 63 de copii ucraineni au fost repartizați după 10 iunie în unitățile școlare clujene. Dintre aceștia, 19 sunt preșcolari iar 44 elevi. Cei mai mulți preșcolari și elevi au fost repartizați la Transylvania College (72) și la Școala Internațională Gimnazială Spectrum (26). Și la Liceul Teoretic ”Dumitru Tăuțan” Florești vor urma cursuri 15 elevi ucraineni iar la Școala Generală din Vad patru elevi.  Din datelor ISJ Cluj reiese că la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu” Baciu vor învăța opt elevi iar la Școala Gimnazială Răchițele cinci elevi. Și la Școala Gimnazială Câțcău au fost repartizați trei elevi iar la Liceul Teoretic ”Gelu Voievod” Gilău doi elevi. Și la Școala Gimnazială din Beliș au fost înscriși doi elevi iar la Apahida trei elevi.

Practic, elevii din Ucraina asistă la ore predate în română, iar la final primesc o diplomă de absolvire. Este un document mai degrabă simbolic, care recunoaște integrarea elevului într-o instituție de învățământ, dar studiile nu îi vor fi recunoscute ca atare în țara natală. Din martie și până acum, la nivel național, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cereri pentru înscrierea la cursuri ca audienți, dar reprezentanții Ministerului Educației nu știu câți dintre elevi au început cursurile odată cu elevii români.

Pentru anii şcolari 2022-2023 şi 2023-2024, cetăţenii ucraineni cu statut de elev în sistemul naţional de învăţământ românesc au dreptul să se înscrie în clasa a- IX-a, fără susţinerea evaluării naţionale, pe locuri speciale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut