Comuna Mărgău nu-și uită eroii

În Duminica a 6-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum), 24 iulie, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vizitat comunitatea ortodoxă din comuna Mărgău, județul Cluj, aflată la poalele Munților Vlădeasa.

Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care a fost reabilitată cu sprijinul credincioșilor, și a monumentului eroilor din localitate.

Lucrările de construire a bisericii au fost începute în anul 1804 și au fost finalizate în anul 1835, pe timpul preotului Ioan Ungur senior, autorul Cronicii Mărgăului. Biserica este construită din piatră cioplită și piatră de râu clădită, cu turnul-clopotniță construit din grinzi.

Recent, lăcașul de cult ortodox a fost supus unor lucrări de renovare și reabilitare iar credincioșii au ținut ca la resfințirea bisericii să fie în mijlocul lor un ierarh al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Tot duminică, după Sfânta Liturghie, PS Benedict a resfințit Monumentul Eroilor din comuna Mărgău, amplasat în fața căminului Cultural, ce datează din 1978. Monumentul a fost reabilitat cu sprijinul Consiliului local, la inițiativa primarului Sorin Suciu și a preotului Gheorghe Braica, fiul al satului Mărgău, fost protopop al municipiului Cluj-Napoca.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare, în jurul monumentului au fost amplasate zece plăci realizate dintr-un aliaj special pe care au fost inscripționate numele eroilor Mărgăului care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial, în Al Doilea Război Mondial, în temnițele comuniste și la Revoluția din 1989. Primarul Sorin Suciu a declarat pentru Făclia că inițial pe monument nu erau trecute numele eroilor din Mărgău iar pentru a li se aduce respectul cuvenit localnicilor care au căzut pe câmpul de luptă pentru „libertatea și demnitatea noastră” s-a ținut să fie montate plăci cu numele acestora. Potrivit edilului, investiția s-a ridicat la 20.000 de lei și a fost susținută câțiva săteni.

Preotul Gheorghe Braica spune că pe cele zece plăci amplasate în jurul monumentului au fost inscripționate numele a 59 de persoane care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial și a 22 de eroi ce și-au jertfit viața în al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost inscripționate numele luptătorilor anticomuniști dr. Iosif Capotă, Alexandru Dejeu, Ana Capota (sora mai mare a doctorului Iosif Capotă) și Floarea Urs. Pe una dintre plăci apar și numele a doi eroi martiri din Revoluția din decembrie 1989. E vorba de Violeta Brad și Petru Poptean.

Printre cei care au ținut să ia parte la evenimentul de resfințire a Monumentul Eroilor din comuna Mărgău s-a numărat și Iulian Patca, președintele Filialei Cluj a Societății Cultul Eroilor. În discursul susținut cu această ocazie, Iulian Patca a subliniat că nu trebuie lăsat ca memoria eroilor să se piardă odată cu trecerea anilor, precizând că monumentul de la Mărgău e o dovadă a respectului și recunoștiinței față de cei care s-au jertfit pentru această țară.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut