Compozitorul Cornel Țăranu va fi înmormântat joi, 22 iunie, la Cluj-Napoca

Compozitorul Cornel Țăranu (1934-2023) a plecat dintre noi duminică, 18 iunie, la Cluj-Napoca, cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de 89 de ani. Figură emblematică a componisticii românești, Cornel Țăranu a semnat numeroase lucrări de muzică de cameră, vocală și orchestrală, interpretate pe scene internaționale. A modelat decisiv școala muzicală clujeană, în calitate de profesor, dirijor, director artistic al ansamblului Ars Nova și al Festivalului muzical Cluj Modern.

(…) Într-o carte apărută recent, compozitorul Dan Dediu afirma („Cu Cornel Țăranu, printre ghirlande și coloane sau stilul ca atom”, în Siluete în mișcare, București, 2021): „Cornel Țăranu își creează rapid un limbaj personal, centrat pe melodicitate fragmentată, scări modale cromatice, inserții melismatice din folclorul arhaic (bocete, doină) și staze armonice ostinate, viscerale. Nu lipsesc din opțiunile sale stilistice serialismul, improvizația condusă, muzica de metisaj și postmodernismul. Extrem de prolific și mânuitor dibaci al vocii umane, Țăranu se va orienta în special spre muzica simfonică și vocal-simfonică, compunând patru simfonii și alte piese simfonice, printre care se numără complexa Ghirlande (1979), exotica Saramandji (2009), precum și opusurile polistiliste Baroccoco (2004) și Bachiana (2018), oratoriul Lăutarul (2012-13) și operele Secretul lui Don Giovanni (1969-70) și Oreste-Oedipe (1999-2001). Asemenea prietenului său Pascal Bentoiu, Țăranu se va adânci în reconstituirea și orchestrarea unor partituri neterminale ale lui George Enescu: Caprice roumain pentru vioară și orchestră și Strigoii, după poezia lui Mihai Eminescu”.

Compozitorul Adrian Pop scria cu această tristă ocazie: „Ne-a părăsit un mare compozitor, iscoditor și prolific, profund angajat în cucerirea de noi orizonturi artistice; un om de vastă cultură, un șef de școală – profesor, animator de viață culturală, întemeietor la Cluj a unor adevărate branduri muzicale – ansamblul Ars Nova, festivalul Cluj Modern. Laurii strânși într-o viață rodnică – aureola doctorală, statutul de membru plin al Academiei Române, premiile naționale și internaționale de înalt prestigiu – au întregit firesc și fără pic de emfază personalitatea sa fermecătoare, tinerețea de spirit perpetuă, împodobită cu tonică bună dispoziție și umor, nu arareori ghiduș sau ironic. Pentru toate acestea el ne este de neînlocuit; ne va lipsi tuturor discipolilor săi, tuturor celor din breasla muzicală sau din cercul mai larg al celor împătimiți de cultură, din cel al melomanilor cu gust pentru aventura sonoră. Fie-i eternitatea ușoară!”

Înmormântarea va avea loc la Cluj-Napoca, joi, 22 iunie – a transmis Uniunea Muzicologilor și Compozitorilor din România.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut