Comisia Europeană ne dă peste 19 miliarde euro

România se situează printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, în valoare de până la 750 de miliarde de euro, prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Conform agenţiei DPA, Executivul comunitar a alocat pentru România suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentând granturi, statele care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franţa (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) şi Grecia (22,56 miliarde de euro).
Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici: Danemarca – 2,15 miliarde de euro, Belgia – 5,48 miliarde de euro, Olanda – 6,75 miliarde de euro, Austria – 4,04 miliarde de euro, Finlanda – 3,46 miliarde de euro sau Suedia – 4,69 miliarde de euro.
Potrivit planului Comisiei, banii vor fi oferiţi sub formă de granturi şi împrumuturi. Statele membre vor trebui să solicite finanţare, prezentând proiectele pentru care ar dori să cheltuie banii.
Propunerea prezentată miercuri de Comisia Europeană are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite privind acest subiect.

Articole din aceeasi categorie