Coloniile israeliene constituie „crime de război”

Raportorul ONU pentru situaţia drepturilor omului în teritoriile palestiniene a cerut vineri ca ansamblul coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate să fie clasificate drept „crime de război”, relatează France Presse.

Prezentând ultimul său raport Consiliului pentru Drepturile Omului (CDO) de la Geneva (Elveţia), Michael Lynk a afirmat că aşezările israeliene construite pe teritoriul palestinian constituie o „încălcare a interdicţiei absolute de implantare a coloniştilor”.

„Comunitatea internaţională a calificat această practică drept crimă de război atunci când a adoptat Statutul de la Roma (al Curţii Penale Internaţionale) în 1998”, a apreciat el într-un comunicat de presă.

Lynk, care este mandatat de CDO, dar nu se exprimă în numele Naţiunilor Unite, a cerut comunităţii internaţionale să evalueze „numeroase măsuri” posibile pentru ca Israelul să poată fi tras la răspundere, fie diplomatic, fie juridic.

A venit timpul, a spus el, „de a face Israelul să înţeleagă că ocupaţia sa ilegală şi dispreţul său faţă de dreptul internaţional şi faţă de opinia internaţională nu mai pot beneficia de impunitate”.

Israelul, care nu recunoaşte mandatul lui Lynk şi nu i-a acordat niciodată accesul în teritoriile palestiniene, nu a participat la dezbateri. Expertul, de naţionalitate canadiană, a subliniat că numeroase rezoluţii ale ONU au calificat colonizarea în teritoriile palestiniene drept ilegală.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel şi toate coloniile israeliene de acolo sunt considerate ilegale în baza dreptului internaţional. Colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene a cunoscut o expansiune puternică în ultimii ani sub conducerea fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu şi de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Coloniile au devenit „motorul ocupaţiei israeliene”, subliniază Lynk. „O acţiune internaţională şi nu doar cuvinte sunt necesare pentru a rezolva situaţia”, a pledat el. Potrivit expertului ONU, Ierusalimul de Est, sector palestinian al oraşului ocupat şi anexat de Israel, şi Cisiordania ocupată numără aproximativ 300 de colonii, în care trăiesc peste 680.000 de colonişti.

„Atât timp cât comunitatea internaţională critică Israelul fără a căuta să-l tragă la răspundere, este nerealist să credem că o ocupaţie de 54 de ani va lua sfârşit şi palestinienii îşi vor realiza în cele din urmă dreptul la autodeterminare”, a apreciat el

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut