Colinde strămoşeşti la Dej

Meleagurile someşene au fost totdeauna renumite pentru valorile folclorice tradiţionale, mai ales în privinţa frumoaselor şi inestimabilelor colinde de Crăciun şi Anul Nou. De asta ne-am convins şi zilele trecute, când Despărţământul „Dr. Teodor Mihali” ASTRA Dej, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj si în parteneriat cu Primăria Municipiului Dej “ a organizat o nouă ediţie a Festivalului de colinde si obiceiuri strămoșești „Comoara din lada de zestre”.

 

Ca şi în anii trecuţi manifestarea artistică desfăşurată în Sala mare a Primăriei Municipiului Dej s-a bucurat de un succes extraordinar, sute de spectatori savurând originalitatea acestor splendide colinde interpretate de purtătorii tradiţiilor folclorice din zonă. Au participat colindători și povestitori din Ținutul Someșurilor: 14 formații, 262 elevi, 28 cadre didactice şi 4 directori de şcoli, iată ce înseamnă interesul manifestat de aceşti oameni minunaţi, dornici de a populariza aceste valori folclorice. Cuvântul de bun venit adresat copiilor, părinților si cadrelor didactice a fost rostit de primarul municipiului Dej, ing Costan Morar, iar din partea organizatorilor a vorbit gazda festivalului dr. ec. Radu Gavrilă, preşedintele ASTRA Dej, iniţiatorul şi sufletul acestor acţiuni educative. Moderatorul-prezentatorul spectacolului a fost prof. Ioana Daiana Pop de la Şcoala Gimnazială Căşeiu, unitate de învăţământ reprezentată şi prin cadrele didactice Camelia Pușcașu, Anca Cozma și directorul prof. Cristian Groşan, cu toţii având o contribuţie însemnată la buna desfăşurare a reprezentaţiei, un eveniment de referinţă a perioadei din preajma sărbătorilor de la sfârşitul anului în municipiul de la confluenţa Someşurilor. Alături de elevii din Căşeiu s-au mai urcat pe scenă grupuri de colindători din satele Batin, Bobâlna, Câțcău, Chiuiești, Unguraș, Vad şi din municipiul Dej (Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”). Nici în acest an nu au lipsit oaspeţii maramureşeni, care de fiecare dată onorează cu prezenţa acest festival: oraşul Şomcuta Mare-Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” (dir. prof. Alina Talpoş), oraşul Tg Lăpus -Liceul „Petru Rareş” (prof. Rodica Vele, prof. Valeria Bilt) şi localitatea Groşii Tibleşului -Şcoala Gimnazială „Ben Corlaciu” (prof. Eugenia Buda).

A fost o seară minunată, unde am remarcat din nou frumuseţea şi originalitatea acestor adevărate comori, scoase cu această ocazie din lada de zestre de talentaţii colindători din Ţinutul Someşurilor. Felicitări organizatorilor!

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut