Colaborare între ICR New York și Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a răspuns invitației lansate de Institutul Cultural Român (ICR) din New York de a contribui la transformarea sediului său, din inima Manhattan-ului, într-un centru cultural modern și polivalent, prin amenajarea unui spațiu de evenimente în aer liber. Studenții arhitecți, sub coordonarea profesorilor lor, au fost invitați să ofere soluții viabile de amenajare a unei terase adiacente institutului, sub forma unei veritabile scene culturale, aptă să găzduiască, sub cerul liber, concerte, expoziții, proiecții de film, recepții, evenimente sociale, activități de relaxare și recreere.

„Proiectele cele mai originale și mai reușite, realizate pe întreg parcursul primului semestru al anului universitar 2022-2023, în cadrul disciplinelor Arhitectură de Interior și Proiectare specializată – interior, coordonate de Ș.l. dr. arh. Paul Moldovan, au făcut obiectul unei expoziții intitulate «RCI under open skies» («ICR sub cerul liber»), organizată la Galeria «Brâncuși» a ICR New York, în perioada 2-7 martie 2023. 50 de studenți arhitecți au imaginat 25 de posibilități viitoare pentru aripa exterioară a Institutului Cultural Român de la New York, menite să găzduiască efervescența vieții urbane metropolitane sub cerul liber al celebrului «Big Apple». Expoziția de proiecte de idei a fost susținută de o echipă de 6 studenți arhitecți: Luca Bota, Ștefan-Andrei Hanc, Ilinca-Ioana Ilovan, Iulia-Alexandra Stoichiță, Luca-Ștefan Vasilescu, Alexandra Zogorean, și două cadre didactice: Ș.l. dr. arh. Paul-Mihai Moldovan și asist. dr. arh. Alina-Elena Voinea, delegați să prezinte publicului newyorkez viziunile exprimate prin proiectele panotate” – informează UTCN.

Conform aceleiași surse, călătoria și vernisajul la ICR New York „au conturat experiența culturală unică marcată de imersia în cultura nord-americană și de promovarea valorilor culturii românești la nivel global, punând astfel bazele unor conexiuni culturale între FAU UTCN și ICR NY”.  Expoziția de proiecte de idei „ICR sub cerul liber” simbolizează, de asemenea, „deschiderea și modelarea unui spațiu de interacțiune între valorile Institutului Cultural Român și cele ale Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice Cluj-Napoca”.

„Evenimentul are o dublă țintă: pe de o parte promovează profesia și educația de arhitectură din Cluj-Napoca la nivel global, iar pe de altă parte are în vedere proliferarea Institutului Cultural Român prin exprimarea valorilor sale (orientarea spre dialogul cultural, consolidarea  relațiilor cu Academia Română și alte instituții, organizații sau asociații, construirea și menținerea dezvoltării unei comunități tinere, susținerea culturii prin cercetare și colaborare cu personalități și comunități cultural-științifice)” – precizează sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut