“Coaliția toxică”, împotriva tinerilor?

Senatorul clujean Adrian Oros (Forța Dreptei) atrage atenția că PSD-PNL-UDMR au votat împotriva propunerii legislative formulată de parlamentarii acestei formațiuni politice care elimina o îngrădire a drepturilor tinerilor, ce nu este conformă cu Constituția României, art.41 alin.(1), art.45 și art.49 alin.(5) și cu art.42 din Codul Civil.

„Azi, de Ziua Națională a Tineretului, în Anul European al Tineretului , coaliția toxică a votat împotriva tinerilor. După ce toată dimineața au făcut postări sterile și gângave de susținere a tinerilor, pe rețelele de socializare. De ce un tânăr în România poate să muncească de la 16 ani (15 ani cu acordul părinților/tutorelui), dar nu are voie să muncească pentru el, sub forma unui PFA sau II.

Asta vor trebui să explice senatorii puterii ( PSD-PNL-UDMR), tinerilor români, după votul dat în plenul Senatului”, a declarat Adrian Oros.

Parlamentarul arată că tinerii cu vârste între 16 și 18 ani (sau 15 cu încuviințarea părinților/tutorelui) pot încheia contracte de muncă, având capacitate de muncă, însă OUG nr. 44/2008 îngrădește capacitatea acestora de a își organiza munca sub forma activității independente.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 reglementează modalitatea de înființare și modul de funcționare a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

Potrivit art. 8 din această ordonanță, pot desfășura activități economice în una dintre formele prevăzute la art. 4 numai persoanele fizice care au capacitate deplină de exercițiu, cu excepția membrilor întreprinderii familiale ce nu au calitatea de reprezentant, care trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani.

„Având în vedere că în societatea actuală există foarte mulți tineri sub 18 ani care desfășoară activități economice, dar legislația nu le este favorabilă în vederea înființării unei PFA/întreprinderi individuale, din discuțiile pe care inițiatorii le-au avut cu mai mulți tineri din România, a rezultat necesitatea de a modifica prevederile OUG nr. 44/2008 pentru a le corela cu actualele nevoi ale societății, precum și cu prevederile Noului Cod civil, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, mai spune Adrian Oros.

Astfel, propunerea legislativă formulată are în vedere reglementarea posibilității ca minorii cu capacitate de muncă să poată să își desfășoare munca sub forma unei PFA / întreprinderi individuale.

Potrivit celor mai noi date Eurostat, dintre statele membre ale UE, cea mai mare proporție de tineri care au fost grav privați din punct de vedere material și social în 2020 a fost înregistrată în România (24 %). Comparând anul 2020 cu 2019 în rândul subgrupurilor de vârstă, România a înregistrat cele mai mari creșteri ale proporțiilor persoanelor cu vârste cuprinse între 15-19 ani și 25-29 de ani care au fost grav defavorizate din punct de vedere material și social (aproximativ + 4 puncte procentuale). În ceea ce privește persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Irlanda (+ 5 puncte procentuale).

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2021, 411.368 de tineri cu vârsta de 16-17 ani își aveau rezidența în România.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut