Coaliția „semafor”

Social-democraţii, Verzii şi liberalii germani au încheiat, după îndelungi negocieri, un acord de guvernare ce va ghida coaliţia care preia conducerea Germaniei după cei 16 ani de guvernare sub Angela Merkel.

La aproape două luni după alegerile legislative marcate de o înfrângere istorică pentru tabăra conservatoare a lui Merkel, social-democratul Olaf Scholz va deveni cancelar în cadrul unei alianţe inedite formate din formaţiunea sa, Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP).

Aceste trei formaţiuni progresiste au convenit un ”contract” de coaliţie denumit: ”Să îndrăznim mai mult progres. Alianţă pentru libertate, justiţie şi durabilitate”. ”Trebuie să îndrăznim mai mult progres” şi ”vom investi masiv în Germania pentru a o menţine în avangardă”, a subliniat Scholz la conferinţa de presă la care a prezentat programul de guvernare, flancat de liderii Verzilor şi FDP, Annalena Baerbock şi Christian Lindner.

Printre ideile evidenţiate în documentul de 177 de pagini se regăsesc accelerarea investiţiilor publice în tehnologii ecologice şi digitalizare, precum şi revenirea la rigoarea bugetară începând din anul 2023.

Liberalii au insistat în mod special asupra rigorii bugetare, primind de altfel în viitorul guvern Ministerul Finanţelor, cu Christian Lindner ministru, iar Verzii, asupra celor de mediu, urmând să conducă un ”superminister” nou-creat al Climatului.

Printre cele mai importante obiective pe care le vor urmări Verzii se numără renunţarea la cărbune ”în mod ideal” până în anul 2030, cu opt ani mai devreme faţă de programul actual, iar în paralel să fie dezvoltate masiv energiile regenerabile, şi tot până în 2030 pe şoselele Germaniei să circule cel puţin 15 milioane de maşini electrice.

Verzii vor prelua şi Ministerul de Externe, care va fi condus de preşedinta partidului, Annalena Baerbock. Ea a aspirat la postul de cancelar, dar a produs o dezamăgire în campania electorală după ce a fost acuzată de plagiat şi de omisiuni în declararea veniturilor. În vârstă de 40 de ani şi fără experienţă în administraţie, Annalena Baerbock a promis că va pune drepturile omului în centrul diplomaţiei germane şi de asemenea mai multă fermitate faţă de China şi Rusia.

La capitolul politică externă este menţionată ”consolidarea NATO”, dar şi sprijinul noii coaliţii de la Berlin pentru o ”Europă suverană”. Aprofundarea integrării europene este de asemenea susţinută de noua coaliţie, la fel şi aplicarea noului mecanism prin care Comisia Europeană poate să suspende fondurile europene acelor ţări despre care consideră că încalcă ”statul de drept”. Pe de altă parte, cele trei partide promit să susţină aderarea la UE a ţărilor din regiunea Balcanilor de Vest.

Verzii vor desemna şi comisarul european din partea Germaniei după următoarele alegeri europarlamentare.

În chestiunea migraţiei, importantă din perspectiva faptului că Germania este ţara din UE preferată în mod special de migranţi, acordul de guvernare stabileşte ca obiectiv diminuarea migraţiei ilegale şi sporirea celei legale. Mai mult, imigranţii vor putea fi naturalizaţi în Germania după numai cinci ani, sau chiar trei ani în cazul celor care se integrează cu succes, faţă de regula actuală de opt ani, sau şase ani în situaţii speciale.

Viitoarea coaliţie de la Berlin a mai convenit printre altele să încerce amendarea Constituţiei pentru acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani şi să legalizeze comercializarea ”controlată” a canabisului.

Întrucât pe termen scurt problema cea mai presantă este stoparea valului agresiv de COVID-19 prin care trece Germania, programul de guvernare face referire la un plan de acţiune, Scholz anunţând deblocarea unui miliard de euro pentru prime destinate personalului sanitar.

Cele trei partide urmează acum să supună acordul de guvernare în forurile lor interne, astfel încât în săptămâna care începe din 6 decembrie guvernul condus de Olaf Scholz să fie învestit.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut