CNAS: Termenele de aplicare pentru actualul Contract–cadru și pentru programele naționale de sănătate au fost prelungite

Termenele de aplicare a prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, și a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 au fost prelungite până la data de 31 decembrie 2020.

„Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative, aprobată de Guvern, a fost necesară în contextul situației excepționale existente la nivel național, determinată de pandemia de COVID-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență. Urmează ca după ieșirea din starea de urgență să fie modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să răspundă nevoilor de servicii medicale și să asigure accesul neîntrerupt al populației la servicii medicale, urmărind totodată limitarea infectării cu SARS-COV-2. De asemenea, prelungirea termenului de aplicare a programelor naționale de sănătate a fost necesară pentru asigurarea continuității activităților derulate în prezent și preîntâmpinarea apariției unor disfuncționalități în accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative” – precizează CNAS, într-un comunicat remis, vineri, presei.

În cadrul ședinței de Guvern de joi, 7 mai, a fost aprobată și o hotarâre pentru modificarea și completarea HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României, care reglementează modul de decontare a serviciilor acordate în sistemul de sănătate în acest interval.

M. T.

Articole din aceeasi categorie