Clujul s-a mai ”îmbogățit” cu un focar de pestă porcină africană

La sfîrșitul acestei săptămâni, în România sunt depistate 631 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 69 sunt noi, Clujul numărându-se printre județele unde nu a fost stins nici un focar vechi, dar a fost descoperit unul nou.

Datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că, din totalul focarelor, 13 sunt depistate în exploataţii comerciale şi 6 în exploataţii comerciale de tip A, în total fiind afectate de această boală 178.976 de porcine. În prezent, în Cluj există 16 focare de PPA active, după ce în decurs de numai o săptămână a fost descoperit încă un focar.

În 20 august, la nivel național erau active 476 de focare, iar din 27 august până pe 2 septembrie, au fost depistate 69 de focare noi de PPA, astfel: în judeţele Ialomiţa şi Teleorman (câte 12 focare noi), Buzău (7 focare), Sălaj (5 focare), Dâmboviţa (4 focare), Dolj (3 focare), Argeş, Brăila, Galaţi, Hunedoara, Sibiu, Vaslui, Vrancea (câte două focare), Arad, Bacău, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Gorj, Maramureş, Mureş, Olt, Satu Mare, Vâlcea (câte un focar în fiecare judeţ).
De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost stinse trei focare, câte unul în judeţele Dâmboviţa, Hunedoara şi Maramureş. Din anul 2019 şi până în prezent au fost stinse în România 3.311 focare de pestă porcină africană.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.850 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În perioada 27 august – 2 septembrie, au fost înregistrate şase cazuri noi de PPA la mistreţi. Din 2017 și până acum, în județul Cluj au fost găsiți cu PPA 30 de mistreți morți și 16 mistreți vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social din cauza depopulării fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut