Clujul, independent energetic din deșeuri

În condițiile în care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este aproape de finalizare, Consiliul Județean Cluj caută soluții pentru valorificarea energetică a deșeurilor depozitate.

Așa cum ziarul nostru a prezentat deja în urmă cu câteva zile proiectul forului județean referitor la folosirea deșeurilor ca sursă de energie, președintele CJ Cluj  a dispus, miercuri, elaborarea, în cel mai scurt timp, a unui studiu de fezabilitate (SF) care să analizeze tehnologiile de valorificare a deșeurilor și, inclusiv, oportunitatea achiziției unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică.

Investiția poate fi realizată atât din bugetul județului sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost-beneficiu a SF-ului demarat.

Astfel, conform unei analize, cantitatea de deșeuri existentă acum în Celula 1 este de 261.000 tone, iar la nivelul județului se produc lunar cca. 16.000 tone de deșeuri.

Prin valorificare se pot obține din 1 mc deșeu uscat  1 MW/h energie. Cele 261.000 tone de deșeuri  ar produce 261.000 MW/h, ceea ce ar asigura consumul energetic/an pentru 87.000 de persoane (un cartier). Cu titlu de exemplu, dacă energia obținută s-ar vinde, s-ar putea obține cca. 68.000.000 de euro (putem alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee etc. sau reabilita 270 km de drum). Astfel, viziunea CJ Cluj este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri.

„Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic”, a declarat președintele Alin Tișe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut