Clujul a scăpat de pesta porcină. Deocamdată!

Autoritatea națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că în ultima săptămână au fost stinse 4 focare de pestă porcină africană (PPA), astfel că în prezent mai sunt active 10 focare PPA la nivelul întregii țări, dintre care un focar într-o exploatație comercială de porcine și 9 focare în gospodăriile populației.

La ora actuală pestă porcină africană mai există în județele Dâmbovița – 3 focare, Prahova, Mureș, Gorj, Constanța, Călărași, Botoșani și Bihor – cîte un focar. Din fericire în județul nostru nu mai există focare de PPA, după ce în luna februarie a acestui an erau identificate trei astfel de situații.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în iulie 2017, în România au fost stinse 5.979 de focare de pestă porcină africană. De asemenea, au fost diagnosticate 7.171 de cazuri de mistreți infectați în 41 de județe, dintre care 108 cazuri în județul Cluj. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, care se soldează cu decesul acestora. Pentru PPA nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea unor condiţii drastice de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, deoarece toate animalele din exploatația afectată trebuie sacrificate.

Pesta porcină africană a afectat producția de carne de porc în România, care s-a diminuat semnificativ anul trecut. Astfel, în 2022, producția a scăzut cu aproape 11%, de la 383.485 tone carcasă în 2021, la 341.964 tone. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în decembrie 2022 s-a înregistrat o producţie de 68.497 tone de carne de porc în carcasă, în scădere cu 3% faţă de cele 70.577 tone consemnate în decembrie 2021. Datele statistice arată că anul trecut au fost sacrificaţi 3,845 milioane de porci, în scădere faţă de anul precedent când au fost sacrificați 4,2 milioane porci, iar în ultima lună din 2022 – 754.000 de capete, faţă de 757.000 de porci în decembrie 2021.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut