Clujenii, supravegheați cu drone pentru respectarea măsurilor de izolare

Locuitorii din Zona metropolitană Cluj-Napoca au ajuns să fie supravegheați începând de joi cu drone. Măsura a fost luată de Prefectura Cluj și Inspectoratul Poliției Județene Cluj pentru a se limita impactul infectării cu noul coronavirus și pentru a se putea combate ilegalitățile de orice fel.

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean a anunțat, joi, că în cadrul acțiunilor de supraveghere se va urmări respectărea dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu, precum și obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor).

De asemenea, informațiile culese de aparatele de zbor fără pilot vor fi folosite la dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice.

„Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel. Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției. Locațiile de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat. La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite”, a precizat prefectul Mircea Abrudean. El a precizat că toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

C.P.

Articole din aceeasi categorie