Clujenii, primii și la examenul de Definitivat

Clujenii sunt pe primul loc, pe țară, în privința ratei de promovare a examenului de Definitivat.

Conform rezultatelor finale, după soluționarea contestațiilor, anunțate luni, 3 august, de Ministerul Educației și Cercetării, doar în patru județe s-a înregistrat o rată de promovare de peste 80%: Cluj –  87.46%, Vâlcea – 84.90%, Dolj – 80,50%, Mehedinți – 80%. În Capitală, procentul de promovare înregistrat este de 76.52%.

La nivel național, rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020), după soluționarea contestațiilor, este 72,45% (în creștere cu 3,28%, comparativ cu rezultatele inițiale – 69,17%). Astfel – informează MEC -, din totalul de 6.037 de candidați cu note la proba scrisă, 4.374 de candidați au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 (opt) – media minimă de promovare a acestui examen. După susținerea probei scrise din sesiunea 2020, dar înainte de înregistrarea/ soluționarea contestațiilor, au fost declarați promovați 4.176 de candidați.

Rata de promovare a examenului național de definitivare în învățământ, în județul Cluj, înainte de contestații, a fost de 85.42%,

Rezultatele finale au fost anunțate cu o zi mai devreme față de calendarul inițial, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul dedicat – definitivat.edu.ro.

În această sesiune, 6.775 de candidați au avut dreptul de a susține proba scrisă din data de 22 iulie. Au fost prezenți 6.480 de candidați (95,65%). Dintre aceștia, 433 de candidați s-au retras, iar opt candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare.

În județul Cluj, la examenului național de definitivare în învățământ au participat 311 candidați. Din totalul candidaților admiși pentru a susține proba scrisă,  8 candidați s-au retras, 7 candidați au fost absenți și un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor, 252 de candidați care au obținut medii între 8.00 și 10.

***

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8 (opt), calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie