Clujenii, invitați de USAMV la spectacolul unic al înfloririi trandafirilor

Iubitorii de trandafiri sunt invitați de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Asociația „Amicii Rozelor” din România la evenimentul „Parfum de Cluj”, în cadrul căruia vor avea ocazia să admire trandafirii aflați în plină perioadă de înflorire, să primească sfaturi privind îngrijirea acestora de la specialiștii stațiunii și să facă fotografii. De asemeni, va fi amenajat și un stand de prezentare a produselor Makita.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 10 iunie, între orele 10:00 – 16:00, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cartierul Gheorgheni. Stațiunea găzduiește de zeci de ani o colecție impresionantă de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de specialiștii USAMV Cluj-Napoca.

„Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în stațiune, iar acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriți. Între aceste soiuri se află și 48 create la noi, de specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai Asociației Amicii Rozelor din România. Această asociație se va reuni în aceeași zi la stațiunea noastră și suntem tare bucuroși să găzduim evenimentul dedicat specialiștilor în domeniu”, declară directorul SCH, biolog dr. Lukacs Lehel.

Înființată în anul 1990, Asociația „Amicii Rozelor” din România, afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF), are ca principal scop promovarea culturii trandafirului, agenda sa incluzând organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la congrese WRF. De două ori pe an, asociația publică Revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei peste 600 de membri cunoștințe profesionale de interes.

Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca este o unitate horticolă complexă, înființată în anul 1953, cunoscută şi recunoscută pe plan intern și internațional prin creațiile originale remarcabile obținute de colectivul de cercetători. Cercetătorul științific gradul I (CS I) dr. ing. Ștefan Wagner, specialist binecunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate și extinse în cultură. Activitatea sa de ameliorare este continuată în prezent de CS III drd. ing. Gabriela Roman.

Potrivit acesteia, colecția de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi și 30 de elite din toate grupele de înflorire. „Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (48) sunt realizate după standarde internaționale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecția europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia și Japonia. Explozia de culori, de forme și de parfum ale soiurilor și hibrizilor din colecția și din câmpurile experimentale ale stațiunii, încântare pentru ochi și suflet, ne bucură de fiecare dată, iar acum, alături de Asociația Amicii Rozelor din România, invităm toți clujenii să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, declară Gabriela Roman.

Intrarea la evenimentul ”Parfum de Cluj” este liberă, iar accesul se face prin str. Horticultorilor nr. 5.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut