Clujenii au şi cele mai scumpe apartamente şi cele mai mari chirii din ţară

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, în luna trecută chiriile apartamentelor au înregistrat atât variații în plus, cât și în minus în mai multe centre regionale, Cluj-Napoca situându-se şi din acest punct de vedere pe prima poziţie în ţară, oraşul nostru deţinând încă o nedorită supremaţie alături de cea a celor mai scumpe locuinţe.

În București, suma medie solicitată pentru o unitate locativă cu două camere se situează acum la 400 de euro pe lună, în scădere de la 420 de euro pe lună faţă de perioada seimilară a anului trecut. Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, cu 410 euro pe lună (în scădere tot de la 420 de euro pe lună). Astfel, după mai multe luni în care s-au situat la egalitate, capitala Transilvaniei reușește, din nou, să surclaseze Bucureștiul în materie de chirii.

Pe următoarea poziție în clasamentul celor mai mari chirii solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere se situează Timișoara, cu o medie de 350 de euro pe lună, la fel ca la sfârșitul lui 2019. După o creștere semnificativă, de la 300 la 330 de euro pe lună, Ploieștiul se situează acum la egalitate cu Brașovul – în condițiile în care acesta din urmă a înregistrat o scădere, de la 350 la 330 de euro pe lună. Și Iașiul a resimțit o diminuare a pretențiilor proprietarilor, de la 330 la 320 de euro pe lună (de menționat ar fi și că, în urmă cu șase luni, media de preț se situa la o medie de 350 de euro pe lună).

Clasamentul orașelor cu cele mai mari chirii este completat de patru reședințe de județ, toate cu o medie de 300 de euro pe lună: Sibiu, Brăila, Târgu Mureș și Constanța. De menționat că toate aceste orașe au ajuns la acest nivel în urma unor evoluții diferite: în Sibiu a avut loc o creştere de la o medie de 280 de euro pe lună, în Brăila o majorare de la 250 de euro pe lună, în Târgu Mureș o scădere de la 320 de euro pe lună, în vreme ce, în Constanța, prețurile au stagnat.

Peste 18.000 de anunțuri de închiriere în centrele regionale

În cel dintâi trimestru din 2020, numărul ofertelor de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți finalizate înainte de anul 2000) a fost de 18.410 – ceea ce marchează o creștere de aproximativ 8% față de trimestrul anterior, când pe piață existau 17.030 de asemenea anunțuri.

La început de 2020, orașul cu cele mai multe locuințe de închiriat a fost Bucureștiul, acesta situându-se la o distanță semnificativă de celelalte centre regionale: în capitala țării, potențialii chiriași au avut de ales, trimestrul trecut, dintre 9.040 de anunțuri de profil. În toate celelalte mari orașe, volumul ofertelor de închirieri se situează, în continuare, la mai puțin de 3.000 (și, în unele cazuri, chiar la mai puțin de 2.000). Mai exact, numărul ofertelor ajunge la 2.840 în Cluj-Napoca, la 2.730 în Timișoara, la 1.400 în Brașov, la 1.350 în Iași și, respectiv, la 1.040 în Constanța.

Chiria minimă – 200 euro

Creșteri ale sumelor medii lunare solicitate pentru două camere au fost consemnate și în orașele cu cele mai ieftine apartamente de închiriat. In momentul de față, chiriile apartamentelor cu două camere pornesc de la 200 de euro pe lună în toate reședințele de județ ale țării – asta după ce, în Reșița, pretențiile proprietarilor s-au majorat de la 180 la 200 de euro pe lună. Acesta din urmă este prețul mediu solicitat și în alte orașe, anume Deva, Drobeta Turnu-Severin, Satu Mare și Piatra Neamț. Un nivel de preț apropiat, de 210 euro pe lună, este valabil în Giurgiu și Baia Mare.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *