Clujean condamnat la închisoare pe viață, pus în libertate

Autorul unei crime are a zguduit municipiul Cluj-Napoca în anul 1999 și-a redobândit libertatea deși a fost condamnat la închisoare pe viață. Bărbatul s-a întors în localitatea natală și încearcă să se reintegreze în societate.

După ce și-a petrecut aproape jumătate din viață în spatele gratiilor, Vincze Kinsed Zsoltan, autoul crimei din aprilie 1999 de pe strada Alexandru Vlahuță din Cluj-Napoca, a cărei victimă a fost un tânăr de 23 de ani din Zalău, este din nou liber.

Deși era condamnat pe viață pentru fapta sa desoebit de gravă, acesta a reușit să obțină liberarea condiționată, invocând legea recursului compensatoriu.

Vincze Kecskes Zsolt Andras a fost condamnat la închisoare pe viață după ce s-a stabilit că la ucis într-un mod bestial pe Iov Tudorel, în vârstă de 23 de ani, din Zalău, student la Politehnică în anul IV. Crima a avut lo în 19 aprilie 1999, într-un bloc de pe strada Alexandru Vlahuță din cartierul clujean Grigorescu.

Iov dăsuse un anunț în ziar că vinde calculatoare. Unul dintre potențialii cumpărători l-a sunat și s-a înțeles să meargă la domiciliul vânzătorului în data de 16 aprilie. Cumpărătorul s-a prezentat ca angajat al unei firme de calculatoare din Zalău. Cei doi s-au întâlnit la data convenită, însă nu s-au înțeles cu privire la prețul calculatoarelor. În acest context, au stabilit să mai aibă o întâlnire în 19 aprilei pentru a discuta cu privire la preț. Pasionatul de computere a revenit al locuința lui Iov, însă nici de data aceasta nu s-au înțeles cu privire la preț.

Clientul s-a enervat și a luat un bătător de șnițele din bucătărie și l-a lovit în cap de student. Acesta a căzut, iar atacatorul a luat un cuțit cu care a lovit victima de mai multe ori, Din cauza multiplelor leziuni suferite, tânărul a decedat. Criminalul a luat apoi din casă un geamantan și o genată de voiaj în care a pus un computer cu ecran și tastatură, precum și două laptopuri, portmoneul victimei și armele crimei. Atacatorul a părăsit blocul cu geamantanul și geanta de voiaj în mână, fără ca cineva să-l observe. În prima fază, în cercul de suspecți au fost cinci persoane, însă în urma cercetărilor și a expertizelor efectuate autorul a fost identificat ca fiind Vincze Kecskes Zsolt Andras, de 23 de ani, căsătorit, cu studii medii, fără ocupație, cu domiciliul în comuna Sâncraiu, județul Cluj. După ce a comis crima, Vincze s-a dus la un bar din apropiere, apoi a aruncat cuțitul în râul Someș. A luat un taxi și s-a dus la Gară, unde a predat geanta și geamantanul la biroul de bagaje. Polițiștii declarau atunci că tătorul de șnițele și actele victimei au fost aruncate în zona de triaj a gării, fiind găsite de un angajat al CFR, care le-a predat Poliției. Criminalul s-a plimbat apoi prin oraș până la ora 21 când și-a ridicat bagajele de la gară după are a comandat un taxi pentru a-l duce la Huedin. Când a ajuns la Huedin a luat un alt taximetru pentru a ajunge la Sâncraiu. Polițiștii au stabilit că în momentul când a ajuns la domiciliu, mama lui dormea și, profitând de acest lucru, a ascuns bunurile luate din locuința lui Iov în grajdurile gospodăriei. Totodată, a aruncat hainele cu care era îmbrăcat în râul care străbate localitatea. A doua zi s-a întâlnit cu soția și i-a spus că a fost la Cluj-Napoca să-și caute loc de muncă. Soția i-a observat o rană la o mână și l-a întrebat ce s-a întâmplat. Vincze i-a spus că s-a lovit în ceva sârme. Anchetatorii au stabilit că Vincze făcuse nu cu mult timp în urmă un curs de calculatoare și era extrem de pasionat de computere. La percheziția făcută de polițiști și de procurorul criminalist, la domiciliul autorului au fost găsite bunurile furate de la Iov, dar și alte calculatoare pe care nu le-a putut justifica. Tănărul nu avea antecedente penale și nici nu era cunoscut ca fiind agresiv. În timpul anchetei, Vincze și-a recunoscut fapta iar în urma procesului a fost condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav.

În 2018, Vincze Kecskes Zsolt Andras a solicitat liberarea condiționată. În prima fază, instanța i-a respins cererea, însă Vincze a înaintat o nouă solicitare pentru a scăpa de pușcărie.

Judecătoria Bistrița i-a admis cererea dispunând punerea în libertatea a bărbatului. „În baza art. 587 Cod procedură penală admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bistriţa de liberare condiţionată a deţinutului Vincze Kecskes Zsolt Andras încarcerat în Penitenciarul Bistriţa în executarea detenţiunii pe viaţă, aplicată prin SP nr.376/2014 a Tribunalului Cluj, în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr.425/2014. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Vincze Kecskes Zsolt Andras”, se arată în hotărârea instanței.

Vincze Kecskes Zsolt Andras s-a întors în localitatea natală Sâncraiu și, potrivit localnicilor, bărbatul încearcă să se reintegreze în societate.

 

Potrivit Codului Penal, liberarea condiționată în cazul detențiunii pe viață poate fi dispusă în următoarele condiții: dacă cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detențiune; cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei; c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate

De la data liberării condiționate, Vincze va fi supus unui termen de supraveghere de 10 ani.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut