Clujana, în dificultate. Directorul fabricii face un apel la instituțiile publice

După ce în februarie anul trecut a reușit să iasă din insolvență, fabrica de încălțăminte Clujana, unul dintre ultimele branduri ale județului, s-a izbit de noi dificultăți odată cu impunerea restricțiilor generate de pandemie, iar apoi a ajuns în situația de a nu avea suficeinte comenzi pentru a se întreține.

”Acum ne confruntăm cu o lipsă de muncă. Practic nu mai avem ce munci. Și în această săptămână am fost nevoit să dau liber la oameni, deoarece nu mai avem comenzi. Doar din vânzările noastre nu ne putem întreține” spune Călin Oancea (foto), directorul fabricii Clujana. El crede că una dintre soluții ar putea fi comenzi primite de la instiuții și firme care oferă angajaților echipament de lucru. ”Nu mă pot duce eu cu șapca în mână la toate instituțiile care dau angajaților încălțăminte. Am făcut și asta, dar poate că bine ar fi să se gândescă și ele la noi, că doar suntem o firmă din Cluj. Nouă nu ne este frică de nici o licitație, avem și produse de calitate și prețuri competitive.”, afirmă el.

Surprinzător sau nu, primarul Emil Boc, în subordinea căruia se află Poliția locală, nici măcar nu a răspus la cererea de audiență a directorului de la Clujana, deși aceasta este înregistrată de o bună bucată de vreme.

”În 19 mai, după ieșirea din insolvență, aveam 4.000 de lei în cont, ceva datorii salariale, eram fără contracte, fără perspective, fără nimic. N-aveam bani nici de aprovizionare, așa că ne-am orientat pe producția în sistem lohn. Din iunie până în august am lucrat la maxim și chiar a trebuit să refuz unele contracte deoarece nu aveam capacitate de producție. Însă planul de redresare după insolvență nu a funcționat: se prevedea deschiderea de magazine în toată țara, care nu s-au dovedit rentabile, așa că am rămas cu cele două magazine din Cluj-Napoca și am întărit vînzările on-line. În paralel am redus din personalul TESA și am angajat personal productiv. Acum, există o pauză pentru comenzile în lohn, care probabil se va rezolva prin primăvară. În prezent avem toți oamenii plătiți la zi, dar este posibil să ajungem la întârzieri la plată, dacă situația actuală continuă continuă”, spune Călin Oancea.

Angajații riscă să rămână fără salarii

După ieșirea din insolvență cu ajutorul Consiliului Județean Cluj, care a achitat datoriile fabricii, Clujana a reușit să se reintegreze economic, însă fabrica și magazinele sale au fost închise pe perioada stării de urgență, iar pesonalul a fost trecut în șomaj tehnic. În iunie activitatea a fost reluată, iar conducerea unității a găsit soluția lucrului în sistem lohn, profitând și de închiderea zonei asiatice, ceea ce a determminat firmele europene să-și relocheze producția. Rezultatele s-au văzut imediat: față de februarie 2020, când veniturile au fost de 177.621 lei, în iunie acestea au crescut la 311.981 lei în iunie, în iulie la 205.298 lei, în septembrie la 297.000 lei, în octombrie la 313.000 lei și la 304.000 lei în noiembrie. Conform Raportului de activitate pe 2020, Clujana a produs și încălțăminte în valoare de circa 100.000 lei pentru instituții din Cluj care oferă angajaților echipament de serviciu, a lansat o colecție proprie de toamnă-iarnă și a majorat substanțial vînzările online prin site-ul propriu shop.clujanacluj.com. De asemenea, a livrat vouchere cu 20% reducere membrilor Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Cluj și ai Sindicatului Sanitas Cluj, precum și ghete la preț de fabricație copiilor internați în Secția de onco-pediatrie și orfanilor de la Mănăstirea Florești.

”Noi am fost alături de societatea civilă, care ne-a răsplătit atitudinea și a chiziționat produsele noastre, astfel că vânzările au crescut substanțial, cu circa 300%. Însă, nu putem funcționa doar din vânzări, și am dori să fim și în atenția instituțiilor publice. Nu stăm cu mâna întinsă, așteptăm comenzi, așteptăm de lucru pentru a-i putea plăti pe cei 110 angajați”, mai spune directorul fabricii clujene.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut