Cluj-Napoca, printre orașele cu o ofertă consistentă de slujbe în HoReCa

De la începutul lunii martie, când au fost eliminate restricțiile sanitare, angajatorii din HoReCa au propus peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate, multe dintre acestea fiind oferite în orașul nostru.

Conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare din România, numărul joburilor din HoReCa din perioada 9 martie și până în prezent este cu peste jumătate mai mare decât cel din de același interval al anului trecut, și cu 22% mai mare comparativ cu 2019, arată datele eJobs România, liderul pieței de recrutare. Acest fapt plasează industria ospitalității pe locul al doilea în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare din această perioadă, după Retail.

Însă, cu toate că oferta de angajare este explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu. Numărul aplicărilor înregistrat în perioada menționată este în scădere cu 20% față de aclași interval al anului trecut. În studiu se apreciază că deficitul acut de forță de muncă din domeniu apare ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile, cum ar fi Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing. În acest context, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate.

Centrele universitare și turistice oferă cele mai multe slujbe

Cele mai multe oferte de angajare din HoReCa au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, dar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, acum fiind început de sezon estival. Capitala este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe joburi în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare. Bucureștiul este urmat de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu.

De remarcat că doar 9,4% din totalul de locuri de muncă din HoReCa sunt oferte de angajare în afară. Cele mai multe slujbe sunt în Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia.

Insă nu doar HoReCa se află pe un trend ascendent, ci întreaga piață a forței de muncă. De la începutul acestui an până în prezent au fost publicate aproape 152.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproape 80% mai multe față de 2020. Practic, oferta de angajare a ajuns la nivelul celei de dinainte de pandemie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut