Cluj-Napoca, gazda unuia dintre cele mai mari evenimente de inovare

Municipiul Cluj-Napoca găzduiește, joi, unul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și de Est, Innowave Summit. Conferința, organizată de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna), C-EDU Cluster de Educație (Cluj-Napoca) și municipalitatea clujeană în parteneriat cu Municipiul Varna, se defășoară în cadrul activităților strategice ale primei platforme pan-europene de colaborare și stimulare a start-up-urilor din Europa și din lume, Platforma Startup Cities, în care cele două orașe Varna și Cluj-Napoca funcționează ca membri fondatori.

În prezența comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas și a unora dintre cei mai inovatori primari din Europa, Innowave Summit va arăta cum funcționează două orașe europene împreună pentru a aduce Tineretul și Educația la următorul nivel: Varna și Cluj-Napoca. „Conexiunea și colaborarea celor două orașe sunt deosebit de importante în contextul Anului European al Tineretului, au transmis organizatorii.

Printre obiectivele conferinței se numără lansarea platformei Europe Goes Local, oferirea de spațiu și timp pentru delegațiile naționale și regionale pentru a crea planuri de activități care să susțină activitatea locală de tineret și discutarea ofertei de bază de muncă pentru tineret și rolul municipalităților în furnizarea acesteia în contextul ecosistemelor benefice pentru tineri la nivel local și utilizarea Cartei europene a muncii locale pentru tineret și a altor instrumente europene ca instrumente. În cadrul evenimentului va fi semnat simbolic protocolul de constituire a Ascociației Rețelelor Fostelor Capitale de Tineret ( The Network of the formerEuropean Youth capitals). Printre participanți se mai numără primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul municipiului  Braga, Portugalia, Ricardo Rio și viceprimarul municipiului  Varna, Bulgaria, Plamena Marinova.

Viziunea Asociației „Network of European Youth Capitals” consideră participarea tinerilor, egalitatea de șanse pentru tineri și durabilitatea structurilor de tineret drept forțe motrice ale dezvoltării urbane pe termen mediu și lung, cu o contribuție esențială adusă calității vieții tuturor locuitorilor orașelor și ai regiunilor înconjurătoare.

Datorită faptului că municipiul Cluj-Napoca a avut un rol esențial în cadrul „Network of European Youth Capitals”, reprezentanți ai orașelor nominalizate în timp ca fiind  Capitale Europene ale Tineretului au decis ca rețeaua care se va formaliza să aibă sediul chiar în Municipiul Cluj-Napoca, care și-a asumat legal să inițieze acest demers.

Obiectivele Green Deal Going Local sunt: să împuternicească liderii locali și regionali din Europa să ia măsuri privind schimbările climatice; să accelereze absorbția fondurilor UE de către autoritățile locale și regionale și să sporească livrarea proiectelor durabile finanțate de UE în comunitățile locale din Europa; prezentarea modului în care regiunile, orașele și satele UE conduc eforturile de adaptare și de atenuare a schimbărilor climatice; să schimbe și să îmbunătățească procesul de elaborare a politicilor UE, astfel încât să ofere o voce mai puternică orașelor și regiunilor, pentru a fi mai eficace în punerea în aplicare a Pactului ecologic european și pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor UE privind schimbările climatice.

Tot astăzi, la Casino – Centrul de Cultură Urbană (Parcul Central Simion Bărnuțiu) va avea loc evenimentul Dialog local la care vor participa primarul Emil Boc și premierul Nicolae Ciucă. Teme conferinței este „Europa începe în Transilvania.Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Comitetul European al Regiunilor (CoR) și sprijinul local al Europe Direct Cluj și al Asociației Române a Municipiilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut