Cluj-Napoca a avut un singur sportiv calificat la Paris. Primăria ia măsuri din această toamnă pentru a-i încuraja pe tineri să facă sport

Delegația României de la Paris a numărat mai mulți sportivi decât la Rio și Tokyo, 106, față de 97, respectiv 101, iar performanțele s-au îmbunătățit față de competițiile olimpice precedente.

Până acum, sportivii români au câştigat 7 medalii, dintre care 3 de aur, 3 de argint şi 1 de bronz. România ocupă locul 11 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce fetele de la proba 8+1 rame au câștigat, sâmbătă, medalia de aur. Rezultatele sportivilor români la actuala ediție a Jocurillor Olimpice a declanșat în țară o amplă dezbatere privind necesitatea dezvoltării infrastructurii sportive și susținerii tinerilor să facă sport.

Făclia de Cluj a prezentat zilele trecute situația bazelor sportive, a sălilor de sport, bazinelor de înot și a celorlalte facilități sportive din județ.

Din datele publicate reiese că, în mare, Clujul stă bine la capitolul infrastructură sportivă.

Potrivit evidenței Direcției Județene de Sport, la nivelul județului figurează 213 baze sportive. O mare parte dintre acestea sunt în Cluj-Napoca. Cu toate acestea, al doilea cel mai mare oraș al României a avut un singur reprezentat la Jocurile Olimpice de la Paris. Este vorba de arcașa Mădălina Amăistroaie, legitimată la Clubul Sportiv U Cluj. Tânăra studentă la Facultatea de Matematică a UBB a ajuns în optimile concursului de tir cu arcul, însă a fost învinsă de sud-coreeanca Suhyeon Nam cu scorul de 6-2.

În urma acestui rezultat, Mădălina Amăistroaie (21 ani) s-a clasat pe locul 9 la JO 2024, o performanţă mai bună decât la ediţia din 2021, de la Tokyo, unde s-a clasat pe 33. Locul 9 este şi cel mai bun rezultat al României la acest sport la Jocurile Olimpice. În primele două tururi eliminatorii, Amăistroaie le-a învins pe Mikaella Moshe (Israel), cu 7-1, şi pe Chiara Rebagliati (Italia), cu 7-3.

În 2019, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Clubul Sportiv Universitatea Cluj a avut 9 sportivi calificați, însă la Tokyo în 2021 nu s-a calificat niciun sportiv de la acest Club. Atunci Clujul a fost reprezentat doar de triatlonistul român de origine franceză Felix Duchampt, legitimat la acea vreme la CS Politehnica Cluj-Napoca. Pentru a-i încuraja pe tinerii din Cluj-Napoca să practice sport în cadrul unui club, Primăria a gândit un program care va fi pus în aplicare începând cu această toamnă. Concret, fiecare elev care se va înscrie la un club va beneficia de un voucher pentru sport.

”În anul școlar 2024 – 2025, dăm posibilitatea ca, începând cu clasa a III-a, să acordăm vouchere sportive de 500 de lei pentru ca elevii să se înscrie la un club și să practice un sport.

Apoi vor urma alte clase, astfel încât elevii să prindă gustul pentru sport, fie că e vorba de înot, scrimă, judo, tenis, handbal, orice sport recunoscut de o federație.

Trebuie să îi scoatem pe copii din sedentarism și a nu deveni adulți cu probleme de sănătate, Prevenim bolile de mai târziu. Pregătim viitorul Clujului prin aceste proiecte”, a explicat Boc.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut