Ciupercarii au avut un sezon bun anul acesta

 DSC01574
Zicala ,,Cresc ca ciupercile după ploaie’’ a fost o realitate palpabilă pentru ciupercarii din judeţul nostru. Abundenţa ploilor şi soarele cu… intermitenţe au creat climatul propice creşterii ciupercilor în arealul silvic,
iar culegătorii de ciuperci şi alte fructe de pădure se pot plînge, eventual, de mare… oboseală, acumulată din mai pînă în octombrie; însă şi răsplata a fost pe măsură. Ca şi în anii trecuţi, şi în acest sezon estival parcările şi alte locuri virane de pe E-60, dintre Gilău şi Huedin, au fost ticsite cu mese pline de hribi şi gălbiori, preţurile depăşind cu mult media anilor trecuţi, oscilînd între 20 şi 35 lei, în funcţie de prospeţimeDSC01573a produsului şi oferta pieţelor ambulante tolerate de administraţiile publice locale şi serviciile de specialitate ale judeţului. Posibilitatea intoxicării cu ciuperci otrăvitoare, spun unii, este ignorată de interesul electoral, dat fiind faptul că monopolul comerţului cu ciuperci, la… drumul mare, îl deţin romii, iar voturile ce se adună de la această etnie numeroasă nu este deloc neglijabil pentru fotoliile de primari şi alţi demnitari.

Şi cum toamna, tot metaforic,DSC01575 se numără şi… bobocii de ciuperci, l-am întrebat pe un vînzător dintr-o parcare a Căpuşului cam cît a cîştigat în această vară din acest comerţ neautorizat, iar răspunsul primit a fost tranşant: comparabil, cam cît un…căpşunar spaniol. Dacă mai întrebam de impozitul pe venit, chiria parcărilor ocupate abuziv, ajutorul social primit lunar din banii contribuabililor, cred că nu mai puteam scrie acest material.

Oricum, afacerea este destul de rentabilă şi neimpozabilă. Dacă în anii trecuţi mulţi îşi aduceau produsele cu traista sau în cărucioare, acum vin cu autoturisme, termos cu cafele, umbrele solare, scaune şi mese pliante. Oferta se face în română, maghiară, italiană şi chiar în germană, iar încasările se adună în toate monedele Europei. Romii noştri din comunele Gilău şi Căpuşu Mare ştiu zilnic care-i paritatea leului, însă cum cele mai mari cantităţi de fructe de pădure le cumpără străinii, ei preferă mai mult euro. ?i cum taxele pe venit nu se percep în euro la noi, iar comerţul nu poate fi catalogat ca…subteran, deoarece se face la marginea drumului, situaţia devine tolerată şi scuzabilă.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie