Citații false pe e-mail din partea unor „autorități” sau „organe de aplicare a legii”

Aventurile online ale FALȘILOR inspectori de Poliție, inventați de infractorii cibernetici, continuă cu un noi personaje imaginare. Dacă anul trecut eram vizați de e-mail-uri de tip scam din partea unor inspectori fictivi ca Mihai Dumitru, Nicolae Radu, Ionut Sindile, George-Alexandru Mihaita, Florin Marascu, la început de an atacatorii au făcut noi «angajări»: Victor Oprea și Emanuelle Cronier – remarcă Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC, potrivit căruia utilizatori din România continuă să primească citații false pe e-mail din partea unor autorități sau organe de aplicare a legii (Poliția Română, Europol).

„Scopul principal al mesajelor-capcană este stârnirea emoției și a curiozității la citirea textului din mail, unul formulat pe un ton amenințător, fără a oferi detalii concrete. Se vorbește despre «infracțiuni privind fluxul dvs. de date», fără a oferi vreun indiciu în acest sens. Astfel, există pericolul ca destinatarul, în lipsa unor verificări ale sursei mesajului, să se panicheze și să răspundă pe mail atacatorilor, cerând mai multe informații. Mai departe, conversația va fi gestionată de infractori cibernetici care pretind a fi polițiști și care vor încerca să determine potențiala victimă să-și ofere date sensibile” – atenționează DNSC.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează cetățenii să nu dea curs solicitărilor din mesaje nesolicitate, cu un text în limba română plin de greșeli gramaticale și de exprimare, să verifice mereu sursa reală a mesajului/

„Așa cum se poate observa din imagine, adresa de e-mail afișată NU este una oficială a Poliției sau a Europol. Raportați astfel de mesaje de tip scam la 1911 sau pe e-mail, la alerts@dnsc.ro! Dacă ați căzut în capcană și ați oferit date de card, anunțați imediat banca pentru a-l bloca, iar dacă ați suferit o pagubă materială, depuneți o plângere la Poliție. Antrenați-vă pentru a detecta și evita principalele amenințări din online pe site-ul https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele!” – atenționează Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut