Ciobanii cer o derogare pentru sacrificarea mieilor

Asociaţia Profesională a Ciobanilor (APC), care are peste 3.000 de membri, solicită autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme, cu respectarea regulilor generale de igienă şi a condiţiilor de protecţie care se impun din cauza infecţiei cu noul coronavirus.

„Asociaţia pe care o conduc a cerut autorităţilor să tăiem mieii în fermă în acest an. Informaţiile transmise de ANSVSA pe 25 martie spun că fermierii, ciobanii, trebuie să ia autorizare de la Direcţiile sanitare-veterinare pentru acest lucru, dar în prezent ei nu au timp să mai facă acest lucru. Ce facem acum, îi punem pe toţi fermierii pe drumuri ca să meargă să ceară autorizare de la DSVSA? Consider că ar trebui să se dea liber în săptămâna pascală, aşa cum a fost în toţi anii, începând de luni, după Florii, şi până în sâmbăta Paştelui, să fie liber să se sacrifice în ferme. Oamenii pot să vină să cumpere direct din fermă, civilizat, nu ne aglomerăm, cumpără şi pleacă. Dacă ajungem în pieţe consider că se va aglomera şi mai mult în această perioadă.”, a declarat Dan Petrescu preşedintele APC, citat de Agerpres.
El a precizat că sunt fermieri în asociaţie care vând mieii şi online, iar unii chiar pot să-i transporte acasă la cumpărători în condiţii optime. Petrescu a subliniat că în această perioadă la export se livrează în jur de 4 milioane de miei, în timp ce pe piaţa internă se sacrifică circa două milioane şi ceva de capete.

Preţul – între 25-30 lei/kg

Preşedintele APC a menţionat că, pentru ciobani, preţul la carnea de miel este mai bun decât în 2019, când „preţul a fost un dezastru”.
„Preţul la carnea de miel, comparativ cu anul trecut, a fost mai bun, pentru noi. Deranjant este faptul că aceia care cumpără angro şi vor să dea la export vor cu 9-10 lei/kilogram în viu, iar în urmă cu 2-3 săptămâni au luat cu 12-15 lei kilogramul în viu, şi nu înţelegem de ce. Într-adevăr, anul trecut pe vremea asta, mielul ajunsese de râs, la 7 lei pe kilogram în viu. A fost un dezastru. În privinţa mielului tăiat, estimăm că preţul cărnii va fi între 25 şi cel mult 30 de lei/kilogram în acest an. Este mai mare decât anul trecut, pe vremea asta, când am dat cu 18 – 22 de lei maximum, pe kilogram. În supermarketuri, unde intră doar miei sacrificaţi în abatoare se dă numai 21 de lei pe kilogram”, a spus Dan Petrescu.
El consideră că în astfel de situaţii, când preţul scade prea mult şi există stocuri şi nu sunt livrări, statul ar trebui să intervină cu o subvenţie, oferind în acest sens modelul Ungariei.
În opinia sa, datele care arată că România are un efectiv de 13 milioane de oi sunt „umflate”, fiind cifre care se iau din calculatoare, care nu corespund, de ani de zile, cu situaţia reală din teren.
„Eu pot dovedi că efectivele de ovine din România nu sar de 7 milioane la ora actuală. Cifrele astea anunţate de 13 milioane sunt luate din calculatoare şi acolo sunt mii şi milioane de animale care nu sunt clarificate, nu sunt scoase din efective. Interesul este să se ia bani pe subvenţii. Nu vrea nimeni să facă un recensământ real al animalelor, al efectivelor, să se vadă realitatea din teren, atâta timp cât în România medicii veterinari concesionari nu sunt traşi la răspundere şi nu se întâmplă nimic când au eliberat o adeverinţă cu un număr de animale nereal.”, a avertizat preşedintele APC.

Condiţiile de igienă pentru sacrificare
În contextul Sărbătorilor Pascale şi al evoluţiei situaţiei generate de COVID-19, ANSVSA a transmis pe 25 martie instrucţiuni la DSVSA judeţene, prin care s-a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine, care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar sau de un centru de sacrificare amenajat temporar de către primării / prefecturi, de a sacrifica mieii în fermă / exploataţie, în anumite condiţii.
Astfel, la nivelul fermei / exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, iar procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor; controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel; respectarea distanţei minime sociale stabilită de de CNSSU.
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă / exploataţie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate / autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

Articole din aceeasi categorie