Cine va moderniza Liceul Lucian Blaga din Cluj-Napoca

Un liceu important din municipiul Cluj-Napoca urmează să fie modernizat. În perioada 3 – 5 martie 2023 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții pentru modernizarea Liceului Lucian Blaga și a străzilor adiacente, competiție lansată oficial pe data de 23 decembrie 2022. Aceasta a fost organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania a OAR, cu autoritate contractantă – municipiul Cluj-Napoca.

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții pentru modernizarea și extinderea Liceului Lucian Blaga, pentru atribuirea contractului de proiectare. Municipalitatea dorește rezolvarea a cât mai multe din lipsurile și problemele cu care se confruntă în prezent atât clădirile, instituția Liceul Lucian Blaga din Cluj-Napoca, dar și spațiul urban adiacent. Ca atare, se urmărește obținerea unei soluții optime, cu un buget de investiție mediu, care să propună o foarte bună gestionare a lucrărilor de construcții necesare atingerii obiectivelor, respectând normele și standardele din domeniul construcțiilor școlare și, în același timp, a funcțiunilor conexe și reglementările urbanistice ale zonei. Scopul concursului este reprezentat de găsirea echilibrului optim între modernizarea funcțională a clădirilor școlii, integrarea în sit a extinderilor, aspectul arhitectural, soluțiile tehnice, soluțiile economice, soluțiile funcționale pentru extinderea liceului în aria de concurs, și transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate.

Astfel, luni, au fost anunțate rezultatele jurizării competiției, eveniment găzduit de Casino Centrul de Cultură Urbană, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, în cadrul unei conferințe de presă.

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare:

Premiul I – Proiectul cu numărul nr. 119, JZ1984, Arhi Box s.r.l

Autori principali: Andrei Andone, Ștefania Pustai, Mihai Racu, Hunor Bako, Călin Lada.

Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare este de 3.564.809 lei fără TVA.

Echipa câștigatoare răspunde în mod holistic tuturor aspectelor complexe ale temei de concurs și stabilește un exemplu de urmat ca tipologie de școala deschisă spre exterior. Această tipologie este inovativă din punct de vedere al infrastructurii educaționale din România. Echipa și-a concentrat de asemenea eforturile spre proiectarea unei școli pentru toate vârstele. Propunerea dialoghează cu grație atât cu țesutul urban, cât și cu peisajul și topografia locală. Stabilește conexiuni pozitive cu parcul în partea de est și îmbunătățește comunicarea dintre cele două situri, precum și cu aleile din țesutul urban spre vest, cu accent pus pe mers pe jos, ciclism, calmarea traficului, buzunare urbane și spații de joacă, conform aprecierii juriului.

Premiul II – Proiectul cu numărul nr. 131, SA3840, Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură

Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu și arh. Octav Silviu Olănescu.

Propunerea oferă un exemplu de răspuns diferit, inteligent și eficient la cerințele temei de concurs, aratand cum o întreagă infrastructură educațională ar putea fi transformată pentru secolul XXI. Prin contrast cu soluția câștigătoare, aceasta este o rezolvare exemplară a unei soluții orientate spre interior. Propunerea este foarte eficientă în ceea ce privește extinderea spre strada, diminuind retragerea de la strada și maximizând curtea școlii spre est. Frumusețea acestei scheme vine din simplitatea sa – oferă o clădire compactă, dar dinamică și flexibilă in acelasi timp, care are de asemenea, potențialul de a fi extrem de eficientă din punct de vedere energetic.

Premiul III – Proiectul cu numărul nr. 130, AA3737, NORMA Arhitectura și Urbanism Autori principali: Fleșeriu Alexandru Nicolae, Péter Eszter, Andrieș Andreea Minodora, Farkas Kinga Timea, Filip Oana Antonia, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae, Szilveszter Szabolcs.

Conform aprecierii juriului, „această propunere oferă un răspuns foarte puternic contextului urban. Școala secundară este împărțită între cele două situri, ceea ce a fost pus sub semnul întrebării, dar aceasta ar putea fi o soluție gestionată, în care elevii mai mici ai școlii gimnaziale să rămână pe situl școlii primare de la nord. Conducerea școlii va confirma dacă acest lucru este posibil. Orientarea nord-sud a noului bloc nordic se potrivește foarte bine cu țesutul urban din vest, iar acest lucru a fost apreciat de juriu ca fiind o modalitate bună de integrare a propunerii în contextul urban”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut