Cine, când și cum poate beneficia de pensie anticipată sau pensie anticipată parțial

La solicitarea cotidianului Făclia Cluj, Mariana Sălciuan, director executiv al Casei de Pensii Cluj, a avut amabilitatea de a face câteva precizări referitoare la unele aspecte privind acordarea pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale, respectiv stabilirea stagiului de cotizare, veniturile luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei, documentele necesare pentru solicitarea pensiei, perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupe de muncă sau veniturile pe care le poate obține o persoană pensionată anticipat.

– Care este în prezent vârsta standard de pensionare pentru femei, respectiv bărbați?

– Conform legislației actuale, vârsta standard de pensionare este de 65 ani la bărbați și 61 ani 9 luni pentru femeile născute în perioada aprilie 1960 – iunie 1960. Vârsta de pensionare la femei crește gradual și va ajunge în ianuarie 2030 la 63 ani.  De exemplu, femeile născute în perioada iulie 1960 – septembrie 1960 au vârsta standard de pensionare de 61 de ani și 10 luni.

– Care este stagiul complet de cotizare?

– În prezent, stagiul complet de cotizare este de 35 ani pentru bărbați și 31 ani 9 luni pentru femeile născute în intervalul aprilie 1960 – iunie 1960. Stagiul complet de cotizare la femei crește gradual și va ajunge în ianuarie 2030 la 35 ani. De exemplu, femeile născute în perioada iulie 1960 -septembrie 1960 au stagiul complet de cotizare de 31 de ani și 10 luni.

– La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate, respectiv a pensiei anticipate parțiale se iau în considerare concediul medical, respectiv concediul fără salar? Dar timpul în care solicitantul a satisfăcut serviciul militar?

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut