CFR Cluj îndeplinește condițiile pentru reluarea pregătirilor

Liga Profesionistă de Fotbal a informat Ministerul Tineretului şi Sportului că nu toate cluburile din Liga I deţin spaţii de cazare în cadrul bazelor sportive, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse de autorităţi pentru reluarea antrenamentelor după 15 mai, când se preconizează ieşirea din starea de urgenţă decretată ca urmare a pandemiei de coronavirus. Campioana en titre CFR 1907 Cluj îndeplinește toate condițiile pentru a-și putea relua pregătirile. Costurile pentru a ține jucătorii în cantonament în condițiile stabilite de Ministerul Tineretului și Sportului ar fi de 100.000 de euro lunar pentru o echipă. Liga Profesionistă de Fotbal propune reluarea pregătirilor după modelul Italiei, Cehiei, Danemarcei și Spaniei.

Cele șase echipe din Liga I care dispun de baze sportive cu unităţi de cazare astfel încât fotbaliştii să rămână în cantonament pe toată perioada pregătirilor şi a desfăşurării campionatului sunt FCSB, Astra Giurgiu, CFR Cluj, Dinamo, Universitatea Craiova şi Gaz Metan Mediaş. Reluarea pregătirii centralizate a jucătorilor din Liga I de fotbal la 15 mai se află în impas, opt dintre cele 14 echipe neavând posibilitatea de a ţine fotbaliştii în cantonamente în bazele proprii sau cu circuit închis, aşa cum prevăd recomandările formulate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii prin Ordinul semnat de miniştrii Ionuţ Stroe şi Nelu Tătaru.

Liga Profesionistă a transmis o adresă la Ministerul Tineretului şi Sportului prin care a comunicat punctul de vedere al cluburilor din Liga I referitor la Ordinul nr. 549/05.05.2020, privind aprobarea recomandărilor necesare a fi avute în vedere pentru reluarea antrenamentelor sportive în cantonamente. În acest sens, LPF a informat autorităţile asupra faptului că jucătorii cluburilor din Liga I au respectat prevederile Ordonanţelor militare. Totodată, a informat autorităţile că la nivelul Ligii I nu toate cluburile beneficiază de spaţii de cazare în cadrul bazei sportive, motiv pentru care se impune identificarea unor soluţii pentru acoperirea situaţiei, în cazul în care cluburile nu au posibilitatea de a-şi caza jucătorii în incinta bazei sportive. LPF va adapta draftul protocolului elaborat în vederea reluării antrenamentelor, ţinând cont de recomandările primite din partea autorităţilor guvernamentale, urmând ca acesta să fie înaintat în cel mai scurt timp către FRF şi MTS. Aceste menţiuni au fost făcute de secretarul general Justin Ştefan, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal.
În numele Ligii, Justin Ștefan a ținut să transmită mulţumiri reprezentanţilor Guvernului României, pentru sprijinul acordat mişcării fotbalului profesionist din România în vederea reluării procesului de antrenament, după modelul altor state, acordând, bineînţeles, prioritate protejării sănătăţii tuturor celor implicaţi în acest process. Vă reamintim că Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii au emis în 4 aprilie ordinul nr. 549, care cuprinde o serie de recomandări pentru cluburile şi federaţiile care doresc să reia antrenamentele după 15 mai, când este aşteptată încheierea stării de urgenţă decretată ca urmare a pandemiei de coronavirus. Printre condiţiile impuse de autorităţi pentru reluarea pregătirilor se află izolarea sportivilor în cadrul bazelor sportive, testarea lor pentru COVID-19, precum şi măsuri stricte de igienă şi dezinfecţie. În acest sens, toți jucătorii campioanei României CFR 1907 Cluj, precum și staff-ul tehnic și administrativ, au efectuat deja testarea, la stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”. În egală măsură, potrivit unei informări a clubului feroviar, vestiarele au fost dezinfectate.

Competiţiile fotbalistice din România, întrerupte iniţial până la 31 martie, au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus. Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat că intenţionează să reia actuala ediţie a campionatului Ligii I în weekend-ul 13-14 iunie. După două etape scurse din play-off-ul Ligii 1, CFR Cluj este lidera clasamentului, cu 30 de puncte, echipa antrenată de Dan Petrescu fiind urmată de FCSB, cu 26 de puncte, CS Universitatea Craiova, cu 26, Astra Giurgiu, cu 24, FC Botoșani, cu 24, și Gaz Metan Mediaș, cu 23 de puncte. În play-off, CFR a înregistrat o victorie (2-1 cu Astra Giurgiu) și un egal (0-0 cu Gaz Metan Mediaș), iar în următorul meci ar trebui să joace cu FCSB. În play-out, lideră este Viitorul Constanța, cu 24 de puncte, echipa lui Gică Hagi fiind urmată de Sepsi Sf. Gheorghe (19 puncte), FC Hermanstadt (17), Dinamo București (17), CSMS Poli Iași (15), Academica Clinceni (14), Chindia Târgoviște (14) și FC Voluntari (12). În unele campionate ale Europei, competițiile cu fost încheiate din cauza pandemiei de coronavirus și este cazul Olandei, Belgiei și Franței.

 

 

7 mai, zi de sărbătoare pentru CFR Cluj

Coincidență sau nu, ziua de 7 mai nu este numai și cea mai importantă din istoria clubului Steaua București, care în această zi, în 1986, a câștigat, la Sevilla, pe stadionul „Ramon Sanchez Piszjuan”, cel mai prețios trofeu inter-cluburi și, probabil, și pentru fotbalul românesc, Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu FC Barcelona. Pe 7 mai anul curent, CFR Cluj a celebrat 12 ani de la primul titlu de campioană a României, obținut în 2008, tocmai pe stadionul rivalei locale, Universitatea Cluj, în prezent „Cluj Arena”, dar care la vremea respectivă încă se numea „Ion Moina”. CFR Cluj are la activ cinci titluri de campioană a României, iar în acest sezon se pregătește pentru al șaselea, respectiv al treilea consecutiv. Ultima echipă care a reușit să câștige titlul național de trei la rând a fost Steaua București. Cu un al șaselea titlu, CFR Cluj are egala la acest capitol UTA Arad și Chinezul Timișoara. Venus București are opt titluri, dar topul este condus de Steaua București și Dinamo București, cu 26, respective 18 titluri.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie