Cercetători UBB: Peșterile din Mallorca ajută la înțelegerea fluctuațiilor nivelului mării

O echipă internațională de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea South Florida, Universitatea Columbia, Universitatea New Mexico (SUA) și Universitatea Insulelor Baleare (Spania) a reconstituit poziția nivelului mării din ultimii 6.5 milioane de ani pentru câteva intervale de timp de mare interes pentru comunitatea științifică. Cercetătorii au folosit depozite carbonatice care se formează doar în zona de oscilație a nivelului mării (maree) în peșterile litorale din Mallorca (vestul Mediteranei), rezultatele studiului fiind „extrem de importante pentru prognozarea creșterii nivelului global al mării în următoarele decenii și secole” – informează UBB.

Descoperirile au fost publicate în numărul din 21 ianuarie 2021 al revistei Scientific Reports, echipa de cercetători completând un studiu publicat în 2019, în revista Nature, în care a reconstituit nivelul marii între 4,4 și 3,3 milioane de ani.

„Poziția depozitelor carbonatice din mai multe peșteri din Mallorca coincide cu nivelul local al Mării Mediterane de Vest. Autorii au folosit aceste nivele locale ale mării pentru a estima nivelul mediu global, aplicând modele numerice și statistice complexe ale corecțiilor de ajustarea izostatică glaciară și mișcărilor tectonice de lungă durată. Rezultatele arată că în timpul Tranziției Pliocen-Pleistocen, în urmă cu aproximativ 2,58 milioane de ani, nivelul global al mării s-a situat la 6,4 metri, în timp ce la începutul și sfârșitul Tranziției Pleistocenului Mijlociu nivelul mării era la -1,1 metri și respectiv la 5 metri. Aceste noi rezultate ale nivelului global al mării au incertitudini mult mai mici față de estimările precedente, prin urmare sunt de mare interes pentru oamenii de știință, care prognozează stabilitatea calotelor polare de gheață și modul în care topirea acestora va contribui la creșterea nivelului mării. Autorii au investigat, de asemenea, probe mult mai vechi, de 6,5 respectiv 5,9 milioane de ani, care arată că nivelul mării locale înainte și la debutul Crizei Salinității Messiniene, un eveniment geologic major în timpul căruia Marea Mediterană a secat parțial, a fost la aproximativ 33 de metri deasupra nivelului actual” – informează UBB.

Potrivit autorului principal al studiului, Oana A. Dumitru, fost doctorand UBB, cercetător postdoctoral în cadrul Lamont-Doherty Earth Observatory al Universității Columbia (SUA), aceste probe, deși au incertitudini relativ mari, oferă puncte de plecare pentru a evalua dacă scăderea nivelului mării în Marea Mediterană de Vest s-a produs treptat sau rapid.

Prof. univ. Bogdan Onac (UBB), unul din coautorii studiului, precizează, la rândul său, că „estimările directe și robuste ale nivelului mării pe baza depozitelor investigate în peșterile din Mallorca oferă repere importante în intervale de timp de mare interes din ultimii 6,5 milioane de ani, care, coroborate cu studii pe alte depozite (terase marine, corali, etc.), sunt utile pentru a obține o perspectivă asupra magnitudinii și frecvenței creșterii nivelului mării în viitor”.

Cercetările au fost finanțate de granturi oferite de Fundația Națională pentru Știință (SUA) și Ministerul Cercetării din Spania.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut