Centura Clujului – Toate tronsoanele sunt în licitație

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, vineri, în deschiderea ședinței de Consiliu Local, că toate tronsoanele din proiectul de un miliard de euro al centurii Clujului sunt în licitație.

Asta înseamnă un miliard de euro aduși la Cluj, pentru ceea ce înseamnă viață de calitate și diminuare a poluării în raport cu ceea ce avem acum. Mulțumesc colegilor primari din Florești și Apahida, pentru că au acceptat să facă parte din acest consorțiu, evident și primarului din Baciu, în egală măsură.

De ce spun că e important ce fac primăriile din Cluj, Florești și Apahida, dincolo de miliardul de euro de la UE pentru centură?

Conform prevederilor europene drumurile din interiorul localităților, o parte din ele, trebuie făcute de autoritățile locale respective. În consecință, Floreștiul are de realizat drumuri interne și se semnează acum documentele pentru efectuarea documentației pentru ca în paralel cu executarea lucrărilor la centură să se facă și aceste drumuri interne”, a spus Emil Boc.

În consecință, Florești va realiza drumuri de legătură de 13 milioane de euro, Baciu are și el un drum de legătură, iar Apahida drumuri de legătură în valoare de 5 milioane de euro, in interiorul localității.

Lucrările la centură vor începe din Florești, cu proiectarea și execuția Drumului național 1 la Florești – lărgirea la 6 benzi, drum de acces la Spitalul Regional de Urgență și drumurile de legătură. Practic, vor fi 3 intrări spre Cluj-Napoca, fără a intra prin oraș. Municipiul Cluj-Napoca face drumuri de legătură de 25 de milioane euro, primul la Bucium, Negoiu, Huedinului, până la Borhanci, și noul cartier Sopor.

Tot ieri, primarul Emil Boc a amintit că a fost desemnat câștigătiorul pentru metrou și până în 10 martie se pot depune contestațiile, dacă va fi cazul, după care se va putea trece la etapa următoare.

Dacă sunt contestații, așteptăm soluția și în funcție de aceasta se va semna contractul de executare a lucrărilor, începând cu prima etaoă, care va fi cea de proiectare. Felicit echipa pentru că a reușit finalizeze această licitație, în timpul anunțat, 28 februarie, suntem în graficul prevăzut de lege și urmăm cu strictețe pașii prevăzuți de lege. Pe parcursul lunii martie vom ști exact conținutul etapelor următoare”, a mai declarat Emil Boc. El a mai subliniat că acesta este cel mai mare proiect de infrastructură din România, de după 1989.

În deschiderea ședinței de vineri, Emil Boc a făcut și o trecere în revistă a celor mai importante proiecte care sunt în derulare.

Astfel, în ceea ce privește bazinul olimpic din cadrul hubului educațional din Borhanci, ofertele sunt în evaluare, iar un rezultat în acest sens se va ști cât de curând: Pentru liceu și sala de sport, 15 martie este termenul de depunere a ofertelor.

Primarul a mai punctat că luni va fi anunțat rezultatul pentru concursul de soluții la Liceul Teoretiv Lucian Blaga, ce va intra îmtr-o fază de modernizare.

Nu în ultimul rând, Emil Boc a felictat administrația de la Florești pentru felul în care a implementat programul Vinerea verde pe mijloacele de transport în comun. „Evidemt, plătesc o sumă de bani, așa cum plătește și municipiul Cluj-Napoca, pentru implementarea acestui program. În fiecare zi de vineri, clujenii pot circula gratuit în comun, în Cluj și Florești, nelimitat, fără niciun fel de distincție, fără bilet. Sunt convins că se va încuraja astfel transportul în comun, vom avea mai puțină poluare, prin faptul că vor fi mai puține mașini în trafic, cel puțin în ziua de vineri. Ca atare salut acest demrs al Primăriei Florești”, a mai spus Emil Boc.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut