Centru de patologie vasculo-cerebrală la Cluj-Napoca

În judeţul Cluj ar urma să fie construit un centrul de patologie vasculo-cerebrală şi neurochirurgie, singurul din zona de nord-vest a ţării, printr-o investiţie estimată la 45 de milioane de euro.

„Consiliul Judeţean Cluj a transmis Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a proiectului de edificare a Centrului Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie în lista celor care vor fi finanţate cu fonduri nerambursabile prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. (…) Această investiţie de cca. 45 de milioane de euro este extrem de utilă şi necesară întrucât în regiunea de Nord-Vest a ţării nu există un centru unitar de tratament al patologiei vasculare cerebrale iar în prezent bolile aparatului circulator reprezintă principalele afecţiuni cauzatoare de deces”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Potrivit sursei citate, durata estimată de execuţie, din momentul demarării investiţiei, este de 18 luni. Edificiul medical cu regim de înălţime D+P+4E va asigura tratamentul complex, neuro-chirurgical şi endovascular pentru aproximativ 3.500 de pacienţi pe an.

„Convinşi fiind că vom contribui direct la salvarea vieţii şi recuperarea sănătăţii a numeroşi pacienţi, susţinem întru totul acest proiect unic, de importanţă majoră pentru regiunea de Nord-Vest şi pentru întreaga ţară. În acest sens, mobilizăm toate resursele necesare pentru ca materializarea lui să aibă loc în cel mai scurt timp posibil. Acest Centru de elită va răspunde atât cerinţelor impuse de patologia vasculară şi neurochirurgicală cât şi exigenţelor unei asistenţe medicale de cea mai înaltă calitate”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Centrul ar urma să fe realizat prin renovarea şi recompartimentarea actualei clădiri a Clinicii de Medicina Muncii şi Boli Profesionale şi construirea unui pavilion nou, conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală.

„Urmând a beneficia de un sediu ultramodern, conform cu cele mai exigente standarde în domeniu, Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie va dispune de numeroase facilităţi. Astfel, pe lângă secţiile cu paturi şi săli de tratament, acesta va avea nu mai puţin de şase săli de operaţie modulare, secţii de Terapie Intensivă, o staţie centrală de sterilizare, un laborator de imagistică şi sala de operaţii hibrid, un punct de laborator pentru urgenţe şi un punct farmaceutic, cabinete de consultaţii în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs şi demonstraţii practice cu 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spaţiu special amenajat pentru recepţia pacienţilor şi o sală de aşteptare etc. Acesta va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică”, se mai arată în comunicat.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut