Cenaclu în pandemie

ZI CU SOARE, NOAPTE MAGICĂ…

Dana Opriță

Radu Vida

Pandemie sau nu, cenaclul ”Destine Literare” are întâlniri la două săptămâni, profitând din plin de uimitoarea tehnologie a ZOOM-ului. Pe calea nevăzută a Internetului, condeieri din Australia, America de Nord, Canada și Europa împărtășesc zâmbetul bucuriei de a fi, chiar și pentru câteva ore, împreună.
La început de august, doamna Dana Opriță (redactor șef al revistei ”Destine Literare” (300 de pagini), care apare print și on-line în Canada și Statele Unite ale Americii, a reunit în jurul aceleiași mese virtuale, jurnaliști și scriitori din toate colțurile lumii. Tema pusă în discuție: ”Jurnalismul – profesiune de credință”.
Împreună cu Radu Vida (fost redactor șef al cotidianului de Cluj, FĂCLIA), vorbitorii (Dana Opriță, NY, Viorica Balaj, Timișoara, Miron Manega, purtător de cuvânt al UZPR, Roni Căciuleanu, fost jurnalist, Tel Aviv, Ion Haineș, prof.univ dr. la mai multe facultăți de jurnalism din București și din țară, au fost rostite adevărate prelegeri despre presa scrisă, televiziune și radio, învățământul jurnalistic, înainte și după 1989, condiția jurnalistului în noile împrejurări ale democrației.
Analiza ziarului Făclia de Cluj a scos în evidenă greutățile presei regionale, înainte și după evenimentele din 89, profesionalismul și buna pregătire a celor care, zilnic, aduc informații de înaltă calitate și exactitate cititorilor din acest colț de lume. S-au citit fragmente din creațiile jurnaliștilor clujeni și un eseu al scriitorului și editorialistului Cornel Udrea și s-au făcut comparații cu ziare și evenimente publicistice din Piatra Neamț (eseu de scriitorul Traian Socea) și Craiova (Constantin Pădureanu, redactor șef al revistei ”Noul Literator”).
Invitatul special al cenaclului, domnul Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a vorbit despre statutul special de creator al jurnaliștilor, nevoia de respectare a normelor și corectitudinii limbii române folosite atât în presa scrisă, audiovizuală, cât și în cea online.

Totodată a făcut public faptul că, la UZPR, o echipă de specialiști lucrează, după modelul altor țări europene, pentru promovarea, în Parlament, a unei legi a presei care, pentru o activitate cât mai eficientă, să aibă susținere și acces la bani publici și la un sprijin concret al Statului pentru promovarea adevărului și corectitudinii în presă.

Doru Dinu Glăvan

În intervențiile lor, Smaranda Kafka (Australia), Ana Maria M. și Sergiu Cioiu (Canada) au vorbit despre statutul publicistului, iar Alex. Cetățeanu (fondatorul revistei canadiene ”Destine Literare”) a dat o înaltă apreciere discursului tuturor participanților. Cele șase ore de adevărate dezbateri au scos în evidență statutul special al jurnalismului de implicare socială, nevoia permanentă de ocrotire a lor de către uniunea de creație și, mai ales soluții pentru îmbunătățirea permanentă a condițiilor realizării unei prese de mare calitate și responsabilitate.
Pe cele două țărmuri ale Oceanului Planetar, astrul zilei, stelele nopții au avut, fie și pentru o vreme, un numitor comun: credința că această meserie poate și trebuie să-și împlinească menirea.
Anca RĂDULESCU-BĂȚANI

Articole din aceeasi categorie