Cauza poluării la Valea Salcă din Dej

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au finalizat analizele la probele de apă prelevate în data de 31 mai, din Valea Salcă, afluent al Someșului, constatând că poluarea a fost cauzată de rezidurile provenite din construcții.

Specialiștii de la ABAST spun că nu a fost afectat mediul acvatic, în aval pe Valea Salcă şi nici după confluența acestui curs de apă cu râul Someș.

„Valorile parametrilor fizico-chimici specifici analizaţi nu au pus în evidenţă modificări calitative la nivelul regimului de oxigen, al nutrienţilor, cu excepţia reziduului fix (totalitatea substanţelor dizolvate în apă) a cărui concentraţie depăşeşte limitele maxime admise pentru clasa a V-a de calitate (clasă inferioară de calitate).

Apreciem că substanţele evacuate în Valea Salcă sunt de natura anorganică, cauza probabilă fiind eliberarea în apă a unor resturi din construcţii pe bază de var/ ipsos/ciment, prin intermediul infrastructurii zonale de ape pluviale”, a transmis ABAST.

Potrivit specialiștilor din Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj, în urma investigațiilor realizate în teren, nu a fost identificată sursa poluării. În acest context, s-a dispus Primăriei Dej monitorizarea infrastructurii existente.

„Specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor menționează că aplicarea procedurilor specifice pentru obținerea rezultatelor analizelor necesită parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentrațiilor și verificarea rezultatelor, fiecare etapă necesitând anumite intervale de timp pentru fiecare indicator de calitate analizat.

Rămâne în atenţia noastră monitorizarea cursurilor de apă pentru prevenirea oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă.

Rugăm cetățenii să manifeste mai multă atenție și responsabilitate față de mediul în care trăim”, a precizat ABAST.

Evenimentul a fost sesizat în seara zilei de 31 mai 2023 iar angajații ABAST s-au deplasat imediat la fața locului. În zona podului de pe strada Dragoș Vodă, apa văii avea un aspect albicios, pe toată lățimea cursului de apă, pe o lungime de aproximativ 200 de metri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut