Câte focare de pestă porcină africană mai sunt active în Cluj

Săptămâna trecută, în țara noastră au fost înregistrate două focare noi de pestă porcină africană (PPA), și au fost stinse 10 focare, însă niciunul dintrea acestea în Cluj, care se află în topul județelor cu cele mai multe focare active.

Cele două focare noi au fost depistate în județele Buzău și Vaslui, iar cele zece focare care au fost stinse erau localizate în județele Bihor, Gorj, Giurgiu, Ilfov și Tulcea. În Cluj nu a fost lichidat nici un focar activ, astfel că județul nostru, cu trei focare active, conduce clasamentul infectărilor cu PPA, alături de județele Bihor, Sibiu și Teleorman. La nivel național mai sunt active 28 de focare PPA, fiind afectate 23.868 porcine.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în iulie 2017 și până în prezent, au fost stinse 5727 focare de pestă porcină africană. De asemenea, au fost diagnosticate 6.651 de cazuri la mistreți în 41 de județe, în Cluj fiind depistați 94 de mistreți cu pestă porcină, însă niciunul săptămânma trecută. Potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, care se solddează cu decesul acestora. Pentru PPA nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, deoarece animalele din exploatația afectată trebuie sacrificate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut