Cât s-a muncit până acum la reabilitarea Castelului Bánffy din Răscruci

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au luat pulsul lucrărilor de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida. Acestea sunt derulate de CJ cu ajutorul fondurilor europene.

Astfel, în ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până în acest moment sunt cele de: refacere a zidăriei și a instalației electrice a subsolului: 91%; montare a instalațiilor sanitare (exterior): 90%; restaurare a elementelor din lemn: 70% și înlocuire a bârnelor de lemn la pod: 65%.

În paralel, constructorul lucrează la refacerea picturii, a balustradei casei scării, a tencuielii exterioare, respectiv a celorlalte finisaje și reabilitări ale componentelor artistice principale: ornamentica, lemnul pictat, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În ceea ce privește corpul de clădire conex situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, acesta este finalizat în proporție de 70%. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, lucrările de termoizolare înregistrează un progres de peste 60%.

Potrivit reprezentanților CJ Cluj, până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc. 

Începute acum un an, lucrările de reabilitare a acestui obiectiv arhitectural de o importanță istorică și culturală deosebită pentru întreaga Transilvanie avansează în ritm susținut. Stadiul fizic general al lucrărilor de execuție înregistrează un procent ce se apropie de 40%. Profitând de timpul favorabil, lucrările de amenajare exterioare își vor intensifica ritmul, astfel încât, chiar din vara anului viitor, acest castel să fie finalizat și redat, în cel mai scurt timp, circuitului turistic și cultural”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Cu o valoare de 27.670.836 lei fără TVA și un termen de execuție de maxim 24 de luni, lucrările de restaurare și conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc. În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut