Câștigătorii concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua

Rezultatele jurizării Concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua au fost anunțate, joi, în cadrul unui eveniment găzduit de Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca. Acesta este cel de-al zecelea concurs organizat în orașul nostru.

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare astfel:

PREMIUL I – Proiect nr. 104 – PA2008 – Punct Birou de Arhitectură S.R.L.

Autori principali: Andrei Bacoșcă / Mădălina Doroftei / Ruxadra Grigoraș / Lázár Csaba / Mădălina Perju / Daniel Șerban.

Strategia de intervenție diferențiată asupra vegetației existente și selecția vegetației propuse susține și valorifică platoul și pajiștea centrală și creează culoare de vizibilitate gândite din perspectivă estetică și compozițională. Tema permeabilității vizuale este susținută și prin poziția și caracterul construcțiilor propuse – retrase față de platoul principal, minim invazive, adaptate proporțiilor și formelor sitului. De altfel, din acest punct de vedere, proiectul câștigător se distinge față de celelalte propuneri.

Asemenea modului de abordare a vegetației existente și propuse, și în cazul circulațiilor, autorii propun diferențierea intervențiilor și intuiesc dezvoltarea zonei adiacente, mai ales urbanizarea dintre cele două cursuri de apă, oferind posibilitatea unor accesuri multiple. Printr-o astfel de abordare, parcul devine un important centru de cartier, fragment dintr-un coridor ecologic la nivelul orașului, dar și un instrument urbanistic și peisajer de reparare și/sau de coagulare a unui țesut urban în formare.”, a fost aprecierea Juriului

PREMIUL II – Proiect nr. 102 – AA1825 – STARH- Arhitectura, Construcții, Design S.R.L.

Autori principali: Florian Stanciu / Maria-Iulia Stanciu.

Coautori: Roberta Iulia Frumușelu / Eduard Dumitru Untaru / David Sebastian Mihai / Nela Andrieș / Adelina Marin / Andrei Dobriță / Tudor Stănilă.

Colaboratori arhitectură: Cosmin O. Gălățianu / Alexandru Cristian Beșliu / Octavian Bîrsan / Cosmin Valentin Georgescu.

PREMIUL III – Proiect nr. 103 – CL9188 – VOICU & IONITA ARCHITECTS

Autori principali: VOICU & IONITA ARCHITECTS/

Coautori: Narcisa Gabriela Ioniță / Laura Ioana Tiron / Vlad Alexandru Voicu.

„Foarte multă lume ne-a criticat și încă ne critică pentru durata relativ lungă a procedurilor (n.red în cazul concursurilor), dar după ce oamenii au văzut calitatea lucrărilor rezultate în urma concursului de soluții, cred că acesta înepe să devină o practică națională. Multe orașe din România au preluat modelul Clujului. Sunt zece proiecte care au schimbat și schimbă din temelii Clujul. Mesajul meu este în continuare acesta – vă mulțumesc dragi profesioniști, că sunteți alături de noi în acest demers. Aceste proiecte necesită analiză și timp în implementare pentru că ele nu se fac pentru un an, o săptămână sau o lună, ci pentru o lungă perioadă de timp, și vor da calitate vieții noastre.

Pentru noi, modernizarea spațiilor publice este o prioritate. Avem obiectivul precis ca aproximativ 299 de hectare de spații verzi existente sau viitoare să fie modernizate cu aproximativ 100 milioane euro, bani din bugetul local, național și din fonduri europene. Unele din aceste proiecte sunt în drrulare, iar altele vor fi finalizate chiar anul acesta”, a declarat primarul Emil Boc.

Viitorul parc Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului. Această zonă rezidențială dezvoltată după anii 2000 de-a lungul rețelei principale de transport (Strada Bună-Ziua) a lăsat foarte puțin spațiu pentru spațiile publice verzi. Un important prim pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal. Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Bună Ziua, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut