Carlos „Şacalul” cere reducerea pedepsei pe viaţă primite pentru un atac cu grenadă din 1974

Carlos Şacalul, militantul de stânga autor al mai multor atacuri pe glob în anii 1970 şi 1980, a solicitat miercuri reducerea pedepsei de închisoare pe viaţă pe care a primit-o în Franţa pentru un atentat cu grenadă într-un magazin din Paris, în 1974, transmit AFP şi dpa.

Ilich Ramirez Sanchez, autodeclarat „revoluţionar profesionist”, se află după gratii după capturarea sa în Sudan de forţele speciale franceze, în 1994. În 2017, el a fost găsit vinovat de atacul cu grenadă din 1974 de la un magazin Drugstore Publicis de pe Champs Elysees, soldat cu doi morţi şi 36 de răniţi.

Recursul introdus miercuri, în legătură cu care curtea s-ar putea pronunţa vineri, vizează scurtarea perioadei de detenţie, şi a devenit posibil după ce instanţa supremă franceză a admis existenţa unor probleme cu caracter tehnic în ce priveşte sentinţa din 2017.

„Sunt în vacanţă forţată în Franţa de 27 de ani şi jumătate”, a mărturisit Carlos, care a venit zâmbitor, miercuri, în boxa acuzaţilor.

Născut în Venezuela, acum 71 de ani, Ramirez execută în paralel alte două pedepse cu închisoarea pe viaţă, pe care le-a contestat de asemenea, dar a pierdut apelul. Una dintre ele este pentru uciderea a doi poliţişti francezi şi a unui informator, în 1975, şi cealaltă pentru atacuri comise asupra unor trenuri, a unei gări şi pe o stradă din Paris, în 1982 şi 1983, soldate cu 11 morţi şi 150 de răniţi.

Carlos a devenit inamicul public numărul unu al guvernelor occidentale şi cel mai căutat fugar după ce a luat ostatici miniştri ai petrolului din OPEC, în numele cauzei palestiniene, la sediul organizaţiei de la Viena, în 1975, într-o acţiune soldată cu trei morţi.

Porecla „Şacalul” a primit-o de la presă, după ce un reporter a găsit un exemplar din „Ziua Şacalului”, de Frederick Forsyth, în apartamentul lui Ramirez din Londra.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut